Linkuri accesibilitate

Corupţia ruşilor cea de toate zilele


Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

60 la sută din ruşi recunosc că dau mită în loc să se războiască cu corupţia

Presedintele Dimitri Medvedev a pus lupta impotriva coruptiei in centrul programului sau prezidential. Dar nu sunt multi rusi care cred ca va avea succes pentru ca mita este „uleiul" economiei si al politicii.

60 la suta din rusi recunosc ca mituiesc sau dau bacsis, arata un sondaj recent. Nu este de mirare ca la inceputul anului, presedintele Dimitri Medvedev avertiza ca insasi existenta Rusiei este amenintata de „coruptia de zi cu zi”.

"Lupta impotriva coruptiei este o problema atat de mare incat va cere multa perseverenta, timp de ani de zile. Dar astazi vad deja un progres", declara presedintele Medvedev.

Medvedev s-a angajat in lupta impotriva coruptie inca de la inceputul mandatului sau. A fost si primul presedinte care si-a publicat declaratia de impozit, impreuna cu alti demnitari. O initiativa care a avut exact efectul opus in momentul cand oamenii cu citit, de exemplu, declaratia de impozit a liderului cecen Ramzan Kadirov: desi traieste intr-un palat, de toata lumea cunoscut, Kadirov a declarat numai un apartament modest de bloc si o masina Lada.

Cu 10 ani in urma, si mentorul lui Medvedev, Vladimir Putin a declarat razboi coruptiei. De atunci, situatia nu a facut decat sa se inrautateasca, pe fundalul unei cresteri economice fara precedent datorata cresterii pretului pentru materii prime. Rezultatul este ca birocratii si functionarii de stat cer mita si mai mare. Astazi, Transparency International pune Rusia pe unul din ultimele locuri, cand masoara perceptia coruptiei: locul 146 din 180.

Pâna si statisticile oficiale rusesti arata ca mita s-a triplat anul trecut. Se estimeaza ca anual, in Rusia, se mituieste de peste 300 de miliarde de dolari – ceea ce duce si la o crestere vertiginoasa a preturilor, fie ca este vorba de alimente de baza, case sau afaceri.

Asa se explica si faptul ca Moscova ramâne pe locul trei al celor mai scumpe orase din lume, dupa Tokyo si Osaka.

„Daca compari costul soselelor din Moscova cu marele accelerator de particule din Elvetia - declara fostul prim vicepremier Boris Nemtsov – o sa descoperi ca acceleratorul este mai ieftin; si tunelul pe sub Canalul Mânecii este mai ieftin” – apreciaza Nemtsov. Totul se datoreaza faptului ca primarul general al capitalei conlucreaza, de preferinta, cu o singura firma de constructie. Care-i apartine sotiei.

Sa lupti impotriva coruptiei in Rusia poate fi o indeletnicire destul de periculoasa, dupa cum a descoperit anul trecut si Ievgheni Arhipov, care infiintase o organizatie neguvernamentala „Comitetul impotriva coruptiei”. Grupul a strans mii de marturii dar cand sa dea publicitatii primul raport despre starea coruptiei a fost anuntat ca va veni un control financiar. Asa ca raportul a fost publicat in Ucraina, unde s-au aflat pentru câteva luni si membri ONG-ului.

Cu cat sunt legile mai neinteligibile, cu atat este mai obscura activitatea birocratilor, cu atat este mai greu pentru omul de rand sa lupte cu coruptia. Decat sa inceapa o lupta cu autoritatile, incheie Arhipov, oamenii prefera sa plateasca mita.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG