Linkuri accesibilitate

Deputaţi comunişti susţin la Strasbourg că ar fi hărţuiţi


Grigore Petrenco
Grigore Petrenco

Grigore Petrenco şi Iurie Muntean invitaţi în PE de eurodeputatul ceh de extremă stânga Jiri Mastalka

"Actualul Parlament nu este in stare sa formeze delegatia interparlamentara Uniunea Europeana - Republica Moldova, ziaristii care scriu impotriva puterii deopotriva cu deputatii comunisti sunt hartuti si intimidati iar tara se indreapta spre colaps economic". Acesta este tabloul situatiei din Republica Moldova din perspectiva comunista prezentat astazi jurnalistilor si membrilor Parlamentului European de Grigore Petrenco si Iurie Muntean, deputati comunisti in Parlamentul de la Chisinau.

Cei doi politicieni moldoveni au fost invitati de eurodeputatul ceh de extrema stanga, Jiri Mastalka membru al grupului Stangii Nordice Unite (GUE/ENGL), al saselea ca numar de membri din cele 7 existente in Parlamentul European.
Imagine din timpul dezbaterilor din Parlamentul European


Este prima data de la evenimentele violente din aprilie cand reprezentanti ai Partidului Comunist, atunci la putere, vin in fata presei europene. Nu pentru a face lumina in privinta tulburarilor din acea perioada ci pentru a se plange de ceea ce ei numesc „incalcarea drepturilor omului din Republica Moldova“.

De ce vin acum, cand intre timp numai sunt la putere si de ce nu au facut-o imediat dupa evenimentele sangeroase din aprilie. Dupa cum Europa Libera a mai relatat, in cadrul unor conferinte extraordinare privind situatia din Republica Moldova, Parlamentul European le-a oferit ocazia de a-si prezenta punctul de vedere atat comunistilor cat si partidelor care formeaza astazi Alianta Pentru Integreare Europeana, comunistii refuzand orice dezbatere si optand sa trimita, prin reprezentantii lor la Consiliul Europei mesaje scrise.

Fost presedinte al Comisiei de Politici Economice, Buget si Finante Iurie Muntean a criticat programul guvernarii actuale, care in opinia sa nu are solutii nici in privinta pensiilor si salariilor dar nici in chestiuni de politica externa, subliniind fireste cat de performant era programul comunistilor.

De fapt ce isi doresc comunistii? O noua coalitie de centru stanga care sa inainteze o alta candidatura pentru functia de presedinte. Dar cum ii poate ajuta Uniunea Europeana in aceasta problema, de vreme ce au decis sa solicite sprijin aici? Asteptam ca Uniunea Europeana sa reactioneze, a raspuns Iurie Muntean.

Eurodeputatul Jiri Mastalka, cel sub patronajul caruia a fost organizata conferinta de presa a celor doi deputati moldoveni, ne-a declarat ca desi inca nu are nici macar sprijinul grupului sau politic, va incerca sa propuna o rezolutie privind situatia din Republica Moldova. Insa chiar in scenariul cel mai optimist in care GUE/ENGL ar subscrie unei astfel de initiative, avand in vedere numarul sau mic de membri este putin probabil ca o asftel de rezolutie sa treaca de plenul Parlamentului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG