Linkuri accesibilitate

Metamorfoza cinovnicului


Oricît de bine intenţionaţi ar fi guvernanţii, maşinăria funcţionărească nu renunţă uşor la rigiditatea ei proverbială.

Am citit deunăzi, într-un ziar chişinăuian, o ştire tulburătoare. Vasăzică, acum un an, un moldovean stabilit în Italia a încercat să deschidă o afacere în patrie, în Moldova însorită. N-a reuşit din cauza cinovnicilor birocratizaţi-nepăsători care i-au pus beţe-n roate. Decepţionat, moldoveanul s-a întors în Italia. Însă povestea lui nu se termină aici. Recent, acest moldovean a fost sunat în Italia de către un nou cinovnic autohton care – atenţie! – şi-a cerut scuze pentru reticenţa funcţionarilor anteriori şi l-a asigurat pe businessman că acum poate deschide afacerea în patrie fără nici o dificultate.

Întîmplarea cu pricina, relatată de ziar, pare decupată dintr-un roman SF. Gîndiţi-vă numai: să te caute pe alte meridiane un funcţionar moldovean jovial şi respectuos care să te cheme acasă şi să te asigure că afacerea ta va fi înregistrată fără probleme. Cu adevărat, aşa ceva în spaţiul nostru ciudat-miraculos arareori se întîmplă. Cum de s-o fi metamorfozat cinovnicii autohtoni atît de spectaculos?

Ziarul sus-pomenit consideră că la mijloc a schimbarea la faţă a puterii care acum vrea mai mult ca oricînd să atragă investiţii în ţară şi să-i readucă pe moldoveni acasă. S-ar putea să fie aşa. Unde mai pui că şi ministrul de externe Iurie Leancă s-a întîlnit deunăzi cu diaspora moldovenească din Italia căreia i-a vorbit despre interesul guvernului de a facilita revenirea în patrie a moldovenilor, de a stimula crearea întreprinderilor mixte moldo-italiene şi de a crea condiţii adecvate pentru investirea în afaceri.

Am impresia însă că nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Avem de-a face deocamdată cu nişte cazuri singulare care provoacă uimire. Pe deasupra, oricît de bine intenţionaţi ar fi guvernanţii, maşinăria funcţionărească nu renunţă uşor la rigiditatea ei proverbială. Abia atunci cînd funcţionarii responsabili şi respectuoşi nu ne vor face să bolovănim ochii, cînd comportamentul lor adecvat va deveni normă, vom avea motive să jubilăm.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG