Linkuri accesibilitate

Benita Ferrero Waldner la Chişinău


Benita Ferrero-Waldner
Benita Ferrero-Waldner

Comisarul UE pentru Relaţii Externe va vorbi în Parlament despre preconizatul acord "contractual" UE-Moldova

Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica de Vecinătate a UE, Benita Ferrero Waldner a sosit astăzi la Chişinău într-o vizită oficială de două zile. Este prima vizită a unui comisar european după schimbarea de putere în Republica Moldova. Comisarul european s-a întâlnit deja în această seară cu ministrul de externe Iurie Leancă şi a fost primit de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. La această oră, dna Benita Ferrero-Waldner are programată o discuţie cu ambasadorii ţărilor Uniunii Europene acreditaţi la Chişinău. Deocamdată, nu s-au făcut declaraţii de presă. Ieşirea în faţa jurnaliştilor e programată mâine dimineaţă, după întâlnirea cu primul ministru Vlad Filat.

Tot vineri, comisarul european va ţine un discurs în plenul Parlamentului şi va avea întâlniri cu liderul PD Marian Lupu, candidatul alianţei majoritare la funcţia de şef al statului, şi cu liderul fracţiunii comuniste de opoziţie, Maria Postoico.

Înaintea vizitei la Chişinău, Benita Ferrero-Waldner a declarat că este „încântată că noua guvernare a creat realţii mai apropiate cu UE”. Ea şi-a exprimat speranţa că „toate partidele din Moldova vor lucra acum pentru a pune capăt instabilităţii politice”. Un comunicat de presă al delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău spune că vizita comisarului este prima după alegerile parlamentare din luna iulie şi reprezintă un semn important al susţinerii din partea Comisiei pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirilor, Benita Ferrero-Waldner va pune accentul pe nevoia continuării efective a reformelor economice şi politice, pe nevoia cooperării ample cu instituţiile financiare internaţionale. Comisarul va vorbi şi despre intenţia Uniunii Europene de a accelera dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi printr-un nou acord contractual cu Moldova, negocierea căruia va începe în luna ianuarie.

Ministrul de externe Iurie Leancă este încrezător că negocierea şi semnarea acestui nou acord care ce va oferi şi posibilitatea liberalizării regimului de vize şi a comerţului cu Uniunea Europeană, nu va fi de prea lungă durată.

Iurie Leancă: „Acum nu m-aş aventura sub nici o formă să fac anumite pronosticuri cât ar putea să dureze, dar eu cred că va dura o perioadă foarte şi foarte previzibilă ca timp şi impactul benefic îl vom resimţi nu peste prea mult timp”.

Ministrul a spus că încrederea sa e alimentată de fermitatea noii puteri de a se conduce de principiul coerenţei în realizarea reformelor sau al
coincidenţei dintre vorbe şi fapte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG