Linkuri accesibilitate

400.000 de doze de vaccin cu tulpina pandemica pentru Moldova


Vaccinul produs la Bucuresti este fără adjuvanţi

Guvernul roman a cerut Parlamentului sa aprobe, in regim de urgenta, acordarea pentru Republica Moldova a unui ajutor financiar nerambursabil de 25 de milioane de euro si a unui set de 400.000 de doze de vaccin antigripal cu tulpina pandemica. Practic astazi Institutul Cantacuzino din Bucuresti a trimis 250 de mii de doze de vaccin impotriva gripei porcine spre mai multe localitati din Romania si 400 de mii dincolo de Prut. Romania este a saptea tara in lume care are vaccin pandemic A/H1N1.

Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa din Institutul Cantacuzino, a spus ca vaccinul produs la Bucuresti este fara adjuvanti si ca posibilele reactii adverse sunt cele din literatura de specialiatte, respectiv roseata la locul injectarii, o usoara stare febrila sau usoare dureri de cap. Raportul risc-beneficiu este in favoarea beneficiului vaccinului impotriva gripei porcine, au declarat si oficialii Agentiei Nationale a Medicamentului.

Vaccinul romansesc impotriva AH1N1 se face persoanelor cu varste peste 16 ani, iar oficialii romani argumenteaza ca intai se pregateste vaccinul pentru adulti si apoi se gandeste vaccinul pentru copii. Guvernul roman a refuzat sa cumpere vaccin pentru copii impotriva gripei porcine de la firme straine fiindca acestea nu au fost dispuse sa-si asume raspunderea pentru eventualele efecte adverse. Totusi Institutul Cantacuzino se pregateste sa testeze actualul vaccin si pe copii.

Practic potrivit recomandarilor organizatiei Mondiale a Sanatatii, ministerul autohton de resort trebuie sa asigure vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei: 5% din personalul serviciilor publice esentiale si 35% din categoriile populationale cele mai expuse la riscul de imbolnavire. De pilda ziaristii romani sint invitati sa faca vaccinul impotriva gripei porcine incepind de saptamina viitoare, pornind de la premisa ca si ei intra in contact cu multa lume.

In orice caz, vaccinul impotriva virusului A/H1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis tocmai pentru ca dozele sa ajunga intr-adevar la grupele tinta: dupa medici, cadre medicale, functionari urmeaza studentii, o categorie socotita foarte mobila. Pina la sfirsitul anului viitor institutul roman de specialitate va produce un numar de 10 milioane de doze in conditiile in care se inregistreaza 200 de noi cazuri de gripa noua in 24 de ore, iar bilantul total din Romania depaseste 2.500.

Politigraf

XS
SM
MD
LG