Linkuri accesibilitate

Berlusconi și politica europeană față de R. Belarus


Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Semnele de încălzire în relaţia europenilor cu Minskul au apărut într-un moment în care relaţia Minskului cu Moscova a devenit mai rece.

Premierul italian, Silvio Berlusconi va efectua o vizită la Minsk lunea viitoare. El va fi primul lider occidental care vizitează Republica Belarus în ultimul deceniu. Berlusconi a fost invitat de liderul belorus, Alyaksandr Lukaşenka astă primăvară, când, aflîndu-se într-o vizită în Italia a semnalat că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.

Contactele oficialilor occidentali cu cei beloruşi au devenit un fel de tabu din cauza lui Alyaksandr Lukaşenka. Instalat preşedinte în Republica Belarus în 1994, Lukaşenka a devenit în scurt timp indezirabil din cauza intimidării regulate a opoziţiei şi falsificării alegerilor pentru a se menţine la putere.

De ce a hotărât Silvio Berlusconi să spargă gheaţa? Vizita lui la Minsk a fost convenită în timpul un dineu cu Lukaşenka în aprilie la Roma, când liderul belorus a semnalat că ar dori îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană la rândul ei semnalase că ar dori să-şi modifice politica de izolare a regimului de la Minsk, care nu şi-a atins scopul scontat de democratizare a Republicii Belarus.

De ce, totuşi, Berlusconi? Jan Maksymiuk, corespondentul serviciului belorus al Europei Libere, crede că Berlusconi, cu reputaţia unui politician extravagant, gata să rişte acolo unde alţii ar cântări de două ori, este cel mai potrivit dintre toţi liderii Uniunii Europene. Dacă nu iese nimic din această vizită, toată lumea la Bruxelles va putea spune că Berlusconi este Berlusconi, mereu predispus la ciudăţenii şi nimeni nu-i responsabil pentru comportamentul său. Dar dacă se dovedeşte că Lukaşenka acceptă să fie curtat de Occident, toţi vor spune că vizita lui Berlusconi a fost un succes.

Jean-Pierre Darnis de la Institutul pentru Afacri Internaţionale de la Roma spune că a devenit deja o tradiţie ca Italia să fie prima care testează relaţiile cu ţări dificile. Darnis mai spune că politica externă a Italiei se bazează pe alianţa puternică cu Statele Unite prin intermediul relaţiei trans-atlantice şi NATO, precum şi pe calitatea Italiei de membră fondatoare a Uniunii Europene. Dar dincolo de aceşti doi piloni, Italia are destul spaţiu de manevră pentru a întreţine contacte cu ţări considerate problematice. Această calitate a Italiei s-ar baza pe vechiul ei obicei de a explora constant oportunităţile de afaceri în lumea întreagă, chiar şi în ţări paria.

Semnele de încălzire în relaţia europenilor cu Minskul au apărut într-un moment în care relaţia Minskului cu Moscova a devenit mai rece. Lukashenka are nevoie de Moscova, dar vrea în acelaşi timp să-şi păstreze independenţa, printr-un delicat exerciţiu de echilibristică.

Republica Belarus nu are resurse naturale semnificative, dar este importantă ca ţară a tranzitului energetic între Rusia şi Uniunea Europeană. De asemenea, dispune de un important complex militar care are nevoie de modernizare şi tehnologii occidentale pentru a rămâne competitiv pe piaţa exporturilor de armament.

Iar Silvio Berlusconi, un mogul media care deţine jumătate din televiziunile şi presa italiană, are relaţii apropiate cu firma energetică italiană ENI şi compania de armament Finmeccanica, nu are vizită în străinătate în care să nu promoveze interesele de afaceri italiene şi nu în ultimul rând, ale sale proprii
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG