Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană


Astazi a fost anuntata compozitia viitoarei Comisii Europene, cea care va juca, pe urmatorii 5 ani, rolul unui guvern european. Comisia Europeana este executivul Uniunii Europene, membrii ei, comisarii europeni, fiind cei care pregatesc si propun proiectele de legislatie europeana si care implementeaza deciziile Parlamentului European. Comisia poate fi comparata cu un guvern al Uniunii, in masura in care fiecare comisar european are la dispozitie un domeniu, un portofoliu precis, ca in orice guvern. Exista astfel un comisar pentru justitie, unul pentru afacerile interne, unul pentru agricultura, samd. Singurul domeniu in care nu exista un comisar european este apararea, in masura in care Uniunea Europeana nu are o politica de aparare comuna.

Cu toata importanta functiei lor, Comisarii europeni nu sunt alesi, ci sunt numiti de catre guvernele celor 27 de tari din UE, cate unul pentru fiecare tara. Cu toate astea, se presupune ca acesti inalti functionari, printre cei mai bine platiti de pe planeta, nu reprezinta interesele lor nationale, ci pe cele, supranationale ale UE. Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie, isi propune sa reduca numarul comisarilor europeni cu o treime.

Afirmatia ca e vorba de unii din cei mai bine platiti functionari de pe planeta nu e o exagerare. Salariul unui comisar european este de circa 20.000 de euro pe luna, fara a mai socoti toate celelalte avantaje.

Printre surprizele oferite de actuala Comisie se numara si importanta posturilor acordate comisarilor din Romania si Bulgaria, tari nou venite in Uniune. Romanul Dacian Ciolos a primit portofoliul agriculturii, cel mai important financiar, intrucat agricultura inghite aproape jumatate din bugetul anul de 100 de miliarde de euro al Uniunii, in vreme ce bulgaroaica Rumiana Jeleva a primit cooperarea internationala si ajutorul umanitar. Cat priveste portofoliul extinderii si al politicii de vecinatate, care intereseaza indeaproape moldova, el a fost acordat cehului Štefan Füle.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG