Linkuri accesibilitate

Spiritul AIE periclitat de unele propuneri avansate comuniştilor?


Constantin Tănase susţine în "Timpul" că "zelul lui Marian Lupu stîrneşte zîzanie în AIE"

Exact peste o săptămână, parlamentul va încerca a doua oară, şi ultima, să aleagă şeful statului, reaminteşte ziarul “Timpul”, care atrage atenţia că în aceste zile, este extrem de important ca liderii Alianţei pentru Integrare Europeană să conştientizeze uriaşa răspundere pe care o au în faţa alegătorilor şi a societăţii, să dea dovadă de solidaritate, unitate, înţelepciune şi toţi patru să privească în aceeaşi direcţie.

Totodată, Constantin Tănase scrie în „Timpul” că zelul liderului PD Marian Lupu pentru fotoliul de preşedinte stârneşte zâzanie în interiorul AIE. Tănase vede neavenite o parte din cele 12 propuneri ale lui Lupu înaintate comuniştilor pentru ca aceştia să-l voteze preşedinte. Dacă s-ar da curs măcar la trei puncte din lista lui Lupu, constată Tănase, n-ar mai rămâne nimic din spiritul şi ideile programatice ale AIE. Autorul conchide că înroşirea Alianţei nu-i sporeşte şansele liderului PD de a deveni preşedinte al R. Moldova.

Ambiţia noului guvern, pentru a merge spre Europa cu paşi rapizi, a determinat UE să accelereze programele sale în RM, spune comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner într-un interviu acordat ziarului “Timpul”.

Ziarul bucureştean “Gardianul” scrie despre un nou progres înregistrat în relaţiile Chişinău-Bucureşti, după ce săptămâna trecută Parlamentul moldovean a aprobat acordul de recunoaştere reciprocă a diplomelor, certificatelor si titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţii de învătământ acreditate, din ambele ţări.

Tot “Gardianul” anunţă că Guvernul Republicii Moldova este, oficial, vorbitor de limba română, aşa cum limba moldovenească (MD) a fost înlocuită pe toate paginile oficiale ale Executivului de la Chişinău cu româna. “Gardianul” adaugă că noul guvern pro-occidental vrea sa modifice Constituţia, pentru a elimina conceptul de “limba moldovenească”.

Un alt ziar de la Bucureşti, “Ziua”, scrie la aceeaşi temă că majoritatea lingviştilor atestă că limba folosita în Moldova nu diferă indeajuns faţă de romană incat să fie considerată o altă limbă. Termenul de "limba moldovenească" a fost impus de sovietici după anexarea regiunii, la inceputul celui de-al Doilea Război Mondial, precizează “Ziua”.
XS
SM
MD
LG