Linkuri accesibilitate

Criza politică poate fi depăşită prin depăşirea crizei constituţionale


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu: "Criza constituţională se va încheia prin amendarea Legii fundamentale şi supunerea ei unui referendum"

Valentina Ursu: Mai toata presa este preocupata de aceste „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse fractiunii parlamentare a comunistilor pentru votarea sefului statului. Oferta apartine AIE?

Mihai Ghimpu: Noi am făcut această ofertă ca nişte parteneri egali în Parlament, ca deputaţi, ca fracţiune. Ţinând cont de faptul că şi comunistii poartă responsabilitate, cu atât mai mult că ei au guvernat până acuma Republica Moldova şi ar fi bine să fie interesaţi ca lucrurile să meargă înainte, dacă ei consideră că au guvernat bine. Pentru comunisti, e să le dăm noi tot. Ei nu vor aceasta. Ei nu se gândesc la problemele pe care noi vrem să le rezolvăm, comunistii se gândesc să le dăm funcţiile. Să le oferim posturile-cheie de preşedinte al parlamentului, preşedinte al republicii, prim-ministrului şi atunci da, nu le mai propune mai mult nimic. Trei sau una din aceste trei functii şi e de ajuns pentru PCRM. Aceasta, insa, nu se poate întâmpla şi nu va fi niciodată fiindcă ar înseamna că distrugem speranţa cetăţenilor de a schimba lucrurile în bine în RM. Şi nu e aici vorba numai despre lupta politică. Căci dacă ar fi oameni care ar fi făcut ceva şi pot face, nu ar fi nicio problemă. Lărgim această alianţă şi cu ei. Dar nu sunt cei cu care poţi construi, cu care poţi să faci ceva pentru stat. Lumea ne întreabă acum: „De ce voi care ati ajuns la guvernare va miscati atat de încet? De ce nu-i trageţi la răspundere pe cei care au incalcat legea?”. Toată lumea vorbeşte acum despre schema aceasta cu carne, cu peşte, cu tutun, cu ţigări care sunt aduse prin contrabandă. Sunt oameni care ştiu că noi primim atâta import de ţigări, care depăşeşte cu mult consumul de către cei care fumează.

Valentina Ursu: Domnule Ghimpu, dar pana la urma vor fi trasi la raspundere cei care au încălcat legea?

Mihai Ghimpu: Păi, lasă organele să se ocupe de faradelegile comise. Or sunt lucruri clare cu ce s-au ocupat ei.

Valentina Ursu: Care ar fi ambiţiile deputatilor comunişti care le-ar indreptati neparticiparea lor la votarea şefului statului? Ceea ce am înţeles de la domnul Iurie Stoicov de exemplu, că ei vor insista asupra desemnarii unei alte candidaturi pentru functia suprema in stat.

Mihai Ghimpu: Nu este un adevăr. Asta este o invenţie a lor. Motiv că chipurile ar vota. Ei nu se pot împăca cu faptul că au pierdut puterea. Oamenii se împacă cu moartea, dar ei nu se pot împăca cu faptul că au pierdut puterea. Păi asta-i democraţie, nu comunism, nu mai traim in Uniunea Sovietică unde atunci cand ai devenit prim-secretar şi mori, te duci la cimitir în sicriul primului secretar al Comitetului Central al Moscovei sau al Chişinăului. Trebuie să te împaci cu situatia de moment. Azi eşti la putere, mâine nu nu mai eşti. Şi eu cred că oamenii care au respectat legea, au făcut lucruri bune pentu acest stat n-au de ce se teme niciodată, chiar si atunci când trec în opoziţie.

Valentina Ursu: Ce s-ar întâmpla dacă parlamentarii comunisti ar propune o candidatura pentru functia de presedinte al Moldovei?

Mihai Ghimpu: Ei au avut candidatul lor şi e de ajuns. Mulţumim partidului! Ajunge! Timpul lor a trecut. Vreau să vă spun că pe calea de integrare europeană va fi foarte greu căci noi am pierdut anii favorabili pentru Moldova si cetăţenii ei. În aceşti 20 de ani dacă noi am fi fost oameni curajoşi şi oameni deştepţi, patrioţi, n-am fi tremurat de bătăile celea de ceasuri de la Kremlin şi multe alte lucruri, noi eram azi în Uniunea Europeană. Acuma lucrurile s-au complicat. Ultimul vagon o să-l prindem, dar depinde când o să se pornească trenul.

Valentina Ursu: Mai multi legiuitori comunisti sugereaza că vor convoca plenara Comitetului Central unde vor lua o decizie referitor la participarea lor la turul doi de scrutin prezidential. Credeţi că se mai poate schimbă ceva in luarea lor de atitudine?

Mihai Ghimpu: Poate să se schimbe. Dacă printre ei sunt oameni care conştientizează situaţia în care ne aflăm, ce avem de făcut şi posibilitatea de a face ceva, atunci cred că vor fi voturi pentru domnul Lupu. Dacă sunt acolo persoane de partea intereselor statului, cetăţenilor, de interesele chiar şi ale partidului – şi PCRM în cazul de faţă pierde foarte mult. Există o disciplină în partid. Da, nici vorbă. Dar e dureros şi tragic atunci când interesele de partid prevalează intereselor naţionale. Aici e momentul când comunistii trebuie să dea dovadă că interesele naţionale sunt mai presus decât interesele partidului. Şi la noi in Partidul liberal dacă ar fi aşa ca eu să-mi fac de cap şi partidul trebuie să meargă după toate prostiile pe care o să le promovez eu, - înseamnă că halal de aşa partid. Partidul reprezintă conform Constituţiei voinţa cetăţenilor şi reprezintă sute de mii de voturi. Şi aici trebuie să dea dovadă că votul lor vine nu pentru Lupu, dar vine pentru acei cetăţeni, care aşteaptă schimbarea, care vor să aibă salariu, pensie, stabilitate socială, economică, politică, care vor viitor pentru copiii lor. Faptul că ei nu votează, dar asta trebuie să înţeleagă ei că in cazul cand ei nu votează – nu pot avea loc alegeri anticipate peste două luni sau chiar peste un an. Nu vor fi anuntate atat de repede cum şi-ar dori-o comuniştii. Noi o să votăm, noi o să alegem preşedintele republicii Moldova.

Valentina Ursu: Dar ce se poate întâmpla dacă preşedintele nu va fi ales nici pe 7 decembrie?

Mihai Ghimpu: Nimic nu se întâmplă. Guvernul activează în plină putere, Parlamentul deasemenea functioneaza în plină putere, eu îndeplinesc mai departe interimatul de preşedinte al RM şi noi vom veni cu o reformă constituţională, care ne va permite alegerea preşedintelui RM prin votul a 50+1.

Valentina Ursu: Altădată eraţi foarte încrezător că se vor găsi voturi şi de la fracţiunea comuniştilor. Acum credeţi ca sunt mai puţine şanse?

Mihai Ghimpu: Eu tot timpul spuneam că încredere am avut în as-ul meu din mânecă. As-ul meu din mânecă este reforma constituţională. Şi le sugeram că
oricum noi avem varianta de a alege preşedintele, nu vă opuneţi şi nu vă încăpăţinaţi. Şi să nu creadă ei că dacă nu depăşim criza pe 7 decembrie, o să ne fie greu. Ne descurcăm noi.

Valentina Ursu: Domnule Ghimpu dar mai insistati, mai încercaţi să negociaţi cu colegii din opozitie, adica cu fractiunea PCRM?

Mihai Ghimpu: Eu? Mai bine mă duc la biserică. Cu unii din ei, da, dar cu conducerea partidului, conducerea fracţiunii nu se merită fiindcă eu văd că ei nu au interes. Interesul lor nu este RM şi asta o ştiu nu de azi, dar din anii 90 când erau împotriva acestui stat. Ce să discuţi cu Voronin, când el a detinut de doua mandatul de preşedinte şi îşi permite să vorbească urât în adresa deputaţilor, colegilor de parlament, că unul e aşa, că altul e aşa. Un limbaj foarte licenţios. Este un om căruia îi lipseşte nu numai cultura politică, în genere cultura generală elementară.

Valentina Ursu: Dar in eventualitatea că totuşi nu se va putea alege preşedintele, coalitia liberal democrata, AIE va rămâne indivizibila, una unita ?

Mihai Ghimpu: Dar cum altfel? Sigur că alianţa rămâne temeinică şi nimeni nu e în stare submineze această coalitie. Fiecare dintre noi suntem constienti de cea ce trebuie sa facem ca guvernarea să fie eficientă şi ce ne-a unit pe noi in AIE. Noi stim în numele la ce ne-am unit toate aceste patru partide. Aceasta e în numele interesului naţional. Căci în caz contrar ar putea oricare dintre noi să se ducă cu ei şi să se mulţumească cu faptul că au functii aşa cum au mai fost unii multumiti, s-au dus, le-au dat şi lor un colţ de treucă.

Valentina Ursu: În concluzie şansa alegerii preşedintelui rămâne a fi 50 la 50?

Mihai Ghimpu: Procentul e mai mare. Bănuiesc că pe data de 7 decembrie domnul Lupu va fi ales.Vor fi voturi pentru Marian Lupu. Iată eu vă spun că pe data de 7 domnul Lupu va fi preşedintele RM. În caz că ei nu votează, înseamnă că pregătim si ulterior votăm în Parlament o alta decizie şi supunem referendumului ceea ce o să decidă Legislativul, dar mecanismul acesta trebuie schimbat. Am consultat şi opinia experţilor europeni şi într-adevăr democraţia înseamnă majoritatea. Şi dacă nu o să voteze şi comuniştii înseamnă că o să modificăm legislaţia şi o să alegem preşedintele cu 52 de voturi.

Valentina Ursu: În actualul parlament puteti doar modifica cadrul legal?

Mihai Ghimpu: Sigur că în actualul parlament. Eu consider că preşedintele trebuie să fie ales de către deputaţii din parlament.

Valentina Ursu: Şi când veţi opera aceasta modificare a legislatiei?

Mihai Ghimpu: O să vedem. Noi avem timp un an de zile înainte. Avem suficient timp. Eu doar nu pot dizolva parlamentul până la 16 iunie. Pe de o parte. Pe de altă parte, pot să-l dizolv şi peste 5 luni, şi peste 6 luni după 16 iunie fiindcă nu mă obligă Constituţia. Important e să depăşim această criză constituţională. Mai mult e o criză constituţională.

Valentina Ursu: Criza politică poate fi depăşită, dacă se depăşeşte criza constituţională. Criza constituţională din momentul ăsta pe ce perioadă ar putea să se prelungească dacă nu se alege preşedintele?

Mihai Ghimpu: Înseamnă că aceasta criza constituţională se va încheia atunci când va fi votul supus unui referendum.

Valentina Ursu: Pentru că în actualul legislativ nu poate fi valabilă această modificare a Constitutiei?

Mihai Ghimpu: Sigur. Aici exista nişte norme juridice de care noi ţinem cont şi eu în primul rând ca preşedinte. Eu am grijă de aceast aspect ca să fie totul legal, democratic şi constituţional.

Valentina Ursu: Domnule Ghimpu, dar din moment ce criza politica nu poate fi depăşita salarii, pensii vor fi asigurate la timp?

Mihai Ghimpu: Au fost, sunt şi vor fi. Criza în care ne-au adus ei cu deficitul bugetar, noi acuma reducem totul pentru a plăti pensiile şi salariile. Până la obţinerea creditului de la FMI, după aceasta ajutor al UE şi sigur că investiţii străine. Aceasta este salvarea noastră, dezvoltarea economiei.
XS
SM
MD
LG