Linkuri accesibilitate

"Alianţa trebuie să se socoată cu fracţiunea majoritară"


Deputatul comunist Iurie Stoicov consideră că actuala criză politică ar putea fi soluţionată prin alegerea unui candidat propus de PCRM

Valentina URSU: Domnule Iurie Stoicov, tot mai multi experti acrediteaza ideea ca in Republica Moldova s-a creat un vid constitutional si asta se resfrange negativ asupra situatiei social-politice, avandu-se in vedere problema de a se alege seful statului.

Iurie Stoicov: Presedintele tarii ar fi putut fi ales si cu 52 de voturi tinand cont de faptul ca Republica Moldova este o tara parlamentara si presedintele parlamentului are o functie sa spunem asa, nu mai prejoasa decat cea a presedintelui tarii.

Valentina Ursu: Decizia fractiunii comunistilor va depinde de decizia plenarei Comitetului Central de a participa sau nu la alegerea sefului statului?

Iurie Stoicov: Da. Decizia PCRM va fi spusa la plenara, la unul din forurile partidului. Dar aceasta decizie evident ca trebuie sa fie formata cu consimtamantul si cu acordul alegatorilor care au votat Partidul Comunistilor. Pozitia PCRM e coordonata cu comunistii din teritoriu.

Valentina Ursu: Pana la urma ati raspuns la intrebarea daca trebuie sau nu ales presedintele Republicii Moldova?

Iurie Stoicov: Trebuie ales presedintele si alegerea acestui presedinte trebuie sa fie coordonata cu toata populatia RM, dar nu numai cu o parte care constituie aceasta alianta.

Valentina Ursu: Cum poate fi depasita aceasta stare de incertitudine, ce solutii ar putea avansa fractiunea PCRM?

Iurie Stoicov: Sa schimbam, presupunem, candidatul la functia aceasta.

Valentina Ursu: Dar nu mai e posibil pana în ziua de 7 decembrie, data fixata pentru cel de-al doilea tur prezidential.

Iurie Stoicov: Pai de ce nu mai este posibil? Trebuia sa se fi gandit de la început la aceasta întrebare. Sa modificam legislatia a fost posibil? A fost posibil si multe alte chestii.

Valentina Ursu: Pana la 7 decembrie este exclus atat schimbarea candidatului cat si modificarea legislatiei.

Iurie Stoicov: Dumneata de ce n-ai venit mai înainte cu acest interviu. As fi putut sa va spun o alta parere. Acum suntem într-o cu totul alta situatie dar asta nu înseamna ca trebuie sa fim pusi cu de-a sila sa votam.

Valentina Ursu: Dar in opinia deputatilor comunisti, cum ar putea fi deblocata situatia?

Iurie Stoicov: Deblocata, trebuie ca aceste intelegeri sa aiba loc si sa fie socotit cu partidul care este majoritar în parlament. Aceasta dorinta nu o vedem pana la moment si deaceea evident, poate sa alunece societatea în situatia cand nu va fi ales presedintele republicii.

Valentina Ursu: Poate fi interpretata aceasta pozitie a comunistilor ca o razbunare : nu-l vrem pe Lupu si punctum?

Iurie Stoicov: Absolut nu. Lupu sau alta candidatura trebuia coordonata cu fractiunea comunistilor care este majoritara si in genere, toate actiunile trebuiau coordonate cu noi. Nu pur si simplu au format alianta, va impunem candidatura noastra, da voi sunteti obligati sa o votati. Deci, nu merge asa pozitie.

Valentina Ursu: Excludeti faptul ca cineva dintre colegii dumneavoastra comunisti ar putea totusi sa voteze pentru candidatura domnului Lupu?

Iurie Stoicov: La moment nu cunosc aceste pozitii, dar vom trai si vom vedea.

Valentina Ursu: Daca ar vota cineva dintre ei, aceia ar fi tradatori?

Iurie Stoicov: Depinde de ce argumente si ce documente vor fi semnate, daca vor fi aceste documente semnate.

Valentina Ursu: si daca se va ajunge la aceste alegeri anticipate si vor accede in parlament tot aceste 5 partide cu tot atatea mandate, ce se schimba?

Iurie Stoicov: Pana atunci trebuie sa modificam în parlament Constitutia, sa acceptam acele 52 de mandate si evident situatia va fi alta. Si aceasta modificare poate sa fie nu neaparat prin referendum. Chiar de acest parlament poate sa fie operata aceasta modificare.

Valentina Ursu: În concluzie sansele de a fi ales presedintele raman a fi cat la cat?

Iurie Stoicov: E greu de spus procentul. Mai este putin timp, dar de ajuns ca aceste forte politice sa înteleaga ca trebuie sa se socoata cu fractiunea majoritara, ca trebuie sa se socoata cu populatia care ne-a ales.

Valentina Ursu: Dar a se socoti cu fractiunea majoritara si cu cei 700 de mii de cetateni care simpatizeaza PCRM, ce ar înseamna?

Iurie Stoicov: De ce n-ar merge pe calea sa aleaga o candidatura a presedintelui tarii din partea acestei fractiuni?

Valentina Ursu: Deci sansele raman 50 la 50?

Iurie Stoicov: Sansele raman de a se întelege persoanele respective de la aceasta alianta cu fractiunea comunista pentru a împaca societatea. Cred ca poate fi gasita iesirea din impas. Cedari trebuie de facut în principiu, dar nu vorbim despre lucruri marunte.

Valentina Ursu: Dar la un consens pot ajunge puterea si opozitia parlamentara?

Iurie Stoicov: Nu exista si nici nu trebuie sa existe consens, dar o careva întelegere pentru interesul tarii evident ca trebuie sa fie.
XS
SM
MD
LG