Linkuri accesibilitate

Barack Obama decide suplimentarea trupelor americane din Afganistan


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Preşedintele va trebui să explice cum îşi propune să măsoare eficacitatea noii sale politici

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a decis—dupa luni de deliberari—sa suplimenteze efectivele americane din Afganistan. Decizia care va fi anuntata astazi –dar a intrat in vigoare, duminica—este fara indoiala plina de riscuri politice pentru Barack Obama. Anuntind suplimentarea efectivelor cu 30 de mii de militari, presedintele va trebui sa explice cum isi propune sa masoare eficacitatea noii sale politici si cum aceasta va duce in cele din urma la retragerea fortelor americane. Referindu-se la incheierea ostilitatilor Barack Obama isi propune sa-i multumeasca pe criticii sai de la stinga spectrului politic, aratind ca fortele afgane vor trebui sa vegheze intr-o mai mare masura la securitatea tarii. Pe de alte parte, aceeasi referire ii va face pe inamicii Americii in regiune sa creada ca tot ce au de facut este sa astepte pina cind America isi va pierde rabdarea si Obama se va vedea in situatia de a retrage militarii.

Presedintele nu are o misiune facila, anuntind noua politica. El trebuie sa explice cum va reusi sa anihilize miscarea talibana, sa alunge Al Qaida si aliatii sai, sa intareasca guvernul afgan corupt si lipsit de autoritate si sa convinga Pakistanul sa lupte cu mai mare hotarire impotriva teroristilor care se ascund in acea tara. Si toate aceste asigurari trebuesc oferite pe un fond regional neprielnic: comportamentul agresiv al Iranului, in pragul de a deveni putere nucleara; reluarea violentelor din Irak; si intarirea insurgentei islamice din Pakistan.

Expertii considera ca aceasta ar putea fi o hotarire definitorie a carierei politice a presedintelui Obama, asta tocmai pentru ca realitatea e atit de complexa si in miscare. Dupa ce decizia a fost luata, Barack Obama a stat de vorba cu comandantul militar american din Afganistan, general Stanley McChrystal, cel care de altfel i-a cerut sa mareasca numarul de militari pentru a putea contracara insurgenta.

Anuntind decizia, Barack Obama va spune ca ea implica cheltuieli suplimentare, adaugind ca exista limite care tin de resurse, in ceea ce America poate sa faca in lume. Presedintele Statelor Unite va cere de asemenea Aliantei NATO sa isi suplimenteze efectivele. In acest sens, el s-a intretinut ieri cu premierul britanic Gordon Brown si cu presedintele Frantei Nicholas Sarkozy. In ciuda suplimentarii numarului de militari, Barack Obama va spune ca razboiul din Afganistan, nu este un alt Vietnam – cind presedintele de atunci, Lyndon Johnson a trimis intariri dupa intariri fara nici un rezultat.
XS
SM
MD
LG