Linkuri accesibilitate

Demonstraţie la Timişoara împotriva socialiştilor şi pactului semnat cu liberalii


Mircea Geoană
Mircea Geoană

Timişorenii sunt contrariaţi că oraşul lor este folosit ca simbol electoral pentru candidatul socialiştilor

La aproape 20 de ani de la caderea comunismului, cadere care a inceput prin revolta locuitorilor Timisoarei, politia de acolo a folosit gaze lacrimogene impotriva celor care au protestat astazi impotriva pactului pe care l-au semnat socialistii, liberalii si taranistii. Pactul care se dorea unul de reconciliere este respins de timisoreni si din cauza ca socialistii sint considerati continuatori ai regimului comunist, chiar prin presedintele lor onorific Ion Iliescu, care a avut functii importante in Partidul Comunist Roman.



Televiziunile de stiri din Romania au inceput sa dea imagini despre violentele de la Timisoara la doua ore dupa ce acestea incepusera. Mii de oameni din Timisoara au scandat “Jos comunismul” si “Geoana nu uita, te voteaza Moscova”. Liderul socialistilor Mircea Geoana si presedintele liberalilor Crin Antonescu au parasit cladirea operei, unde au semnat “Proclamatia de la Timisoara”, prin spate, pentru a evita furia timisorenilor enervati ca orasul lor este folosit ca simbol electoral pentru candidatul socialistilor.

In Romania duminica are loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, iar in jurul liderului socialist, Mircea Geoana s-au strins nu doar partidele din opozitie, televiziunile de stiri ci si exponenti ai elitei administrative precum primarul Sibiului Klaus Johannis sau primarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandru. Cu toate acestea in ambele orase, Sibiu si Timisoara, candidatul socialist a obtinut cu greu 20 la suta in primul tur de scrutin. De aceea aliantele facute cu Mircea Geoana de cei doi edili nu sint bine vazute de electoratele celor doua orase aflate in vestul Romaniei, unde socialistii au fost mereu in minoritate.

“Proclamatia de la Timisoara”, semnată astazi este de fapt un parteneriat pentru sustinerea socialistului Mircea Geoana, dar timisorenii care au iesit in strada spun ca primarul lor i-a vindut, in vreme ce semnatarii sustin ca este un parteneriat pentru reconciliere pe care l-ar fi avizat chiar si Corneliu Coposu, liderul anticomunist in jurul caruia la inceputul anilor ’90 s-au strins fortele democratice, un personaj simbol al rezistentei anticomuniste din Romania, care a stat 15 ani in puscarile comuniste. Alaturarea acestor doua simboluri: Timisoara si Corneliu Coposu in campania electorala pentru sustinerea candidatului socialist a fost ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe locuitorii acestui oras care a aprins revolutia romana in urma cu 20 de ani.
XS
SM
MD
LG