Linkuri accesibilitate

"Fosta conducere MAI nu a întreprins nimic pentru a evita violenţele din aprilie"


Victor CATAN

Ministrul de interne Victor Catan acuză fost conducere MAI de pasivitate, imprudenţă şi incapacitate

Fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne se face responsabilă de violenţele din 7 aprilie, a declarat astăzi ministrul de interne Victor Catan, după ce o comisie formată din specialişti ai MAI a evaluat circumstanţele în care au avut loc evenimentele din aprilie. MAI spune că va cere Procuraturii tragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac direct vinovate de violenţele din aprilie.

Ministrul de Interne Victor Catan a acuzat fosta conducere a ministerului că nu ar fi întreprins nimic pentru a evita violenţele din aprillie: „Imprudenţa şi incapacitatea conducerii Ministerului de Interne în organizarea măsurilor de menţienere a ordinii publice în timpul manifestărilor din 6-7 aprilie care au pus în pericol viaţa şi sănătatea participanţilor, precum şi a efectivului implicat în acţiunile de ordine de drept, au dus la devastarea edificiilor Parlamentului şi Preşedinţiei”

Victor Catan a declarat că toate materialele ce ar confirma, potrivit lui, vinovăţia fostei conduceri a MAI vor fi transmise Procuraturii Generale: „Ministerul de Interne va participa activ la procesul de urmărire penală pentru identificarea tuturor persoanelor care au comis acte nelegitime pentru ca fiecare persoană vinovată să fie deferită justiţiei”.

Potrivit ministrului Catan, în urma unei anchete interne, 23 de angajaţi ai MAI sunt cercetaţi penal de Procuratura Militară pentru aplicarea torturii faţă de persoanele reţinute în timpul protestelor de după 7 aprilie, iar 3 cauze au fost trimise în judecată: „Este de remarcat faptul că toate cauzele penale au fost intentate în privinţa efectivului de rând, şi nici într-un caz faţă de persoanele cu funcţii de răspundere, conducători din corpul de comandă care au ordonat aceste acţiuni”

Solicitat de Europa Liberă, fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic a calificat afirmaţiile ministrului Victor Catan drept aberaţii: „În primul rând eu nu aş putea înţelege cum poţi să faci careva concluzii în baza unei aşa numite anchete interne dacă nu au fost consultate sau audiate acele persoane care sunt învinuite. Nu ştiu dacă nu contravin cu ceea ce face acum Procuratura Generală. Este o etică a urmăririi penale, există prezumţia nevinovăţiei”-

L-am întrebat pe Victor Munteanu, director de programe în materie de drept din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, dacă în timpul evenimentelor din aprilie conducerea MAI ar fi putut să acţioneze altfel:

Victor Munteanu: „În mare parte cred că putea să se comporte altfel la nivel de individ, de poliţist. Bătaia, violenţa este interzisă prin lege, aplicarea acesteia în mod conştient este lucru ilegal. Poţi alege să pleci, să te retragi din poliţie, poţi alege să violezi drepturile omului în mod colectiv şi te faci vinovat, dar trebuie să îţi asumi şi responsabilitate. Eu nu ştiu în ce măsură mulţi din ei la acel moment conştientizau cât de grav este ceea ce fac”.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale din Moldova, după 7 aprilie au fost reţinute peste 700 de persoane, majoritatea fiind maltratate de oamenii legii.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG