Linkuri accesibilitate

Scepticismul nefondat privind schimbările din ultimele două decenii


Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici: "Libertatea consumului, libertatea divertismentului, elitele de pradă sunt fenomene care nu pot oblitera spiritul democratic instalat în Est"

Europa Libera: Colocviul international organizat de Institutul Cultural Roman se intituleaza "Dupa 20 de ani", iar expozitia de fotografie care il insoteste are un titlu mai putin dubitativ, "1989 - Anul care a schimbat lumea." Domnule Patapievici, unde este Romania dupa 20 de ani ?

Horia Roman Patapievici : Radical schimbata, ca dupa o revolutie.

Europa Libera : Intr-un recent articol istoricul britanic Timothy Garton Ash privea cu anume scepticism catre viitorul Uniunii Europene si avertiza ca aceasta concentrare a europenilor pe prosperitate, securitate, libertatea consumului, lasa cumva in urma realele valori care au motivat oamenii sa iasa in strada acum 20 de ani. Cum vedeti Dumneavoastra aceasta situatie? Optimist? Pesimist?

Horia Roman Patapievici: Cred ca Timothy Garton Ash are dreptate cind spune ca din intregul civilizatiei si culturii occidentale, astazi accentul cade pe doar o parte a acestei mosteniri, pe care a exprimat-o ca fiind lupta pentru libertatea consumului. Este foarte adevarat, insa aceasta problema nu afecteaza numai tarile din Est ci este, as spune, trendul dominant in cultura occidentala de astazi, care tinde sa isi uite radacinile si sa creada ca este posibil sa asiguri libertatea consumului, ca sa ne rezumam numai la aceasta trasatura, libertatea divertismentului, acestea ar putea fi asigurate fara aceste radacini pe care Occidentul vrea sa le uite si pe care, ca de obicei, mimeticul Est vrea si el sa le uite , pentru ca asa se face in Occident. Insa in chestiunea revolutei, in chestiunea trecerii a 20 de ani, in chestiunea revolutiilor din 1989 as dori, cu ingaduinta Dumneavoastra, sa spun ceva : exista un puternic curent de scepticism, atit la observatorii din Occident, din universitati cit si la nivelul populatiei si a mass media in tarile din Est. Si anume ca, de fapt, bilantul ar fi negativ, pentru ca exista somaj, pentru ca suntem afectati de criza, pentru ca de fapt lumea politica este extrem de corupta, democratia conduce la reproducerea acelorasi elite, pe care unii le numesc "elite de prada", oricum, e un consens larg in a spune ca nu e nimic spectaculos in ceea ce s-a obtinut. Cred ca acest punct de vedere este radical gresit.

Ceea ce s-a obtinut in tarile din Est este enorm. Daca ne gindim numai la Romania, care, in acesti 20 de ani, a reusit sa schimbe complet geopolitica destinului ei istoric, in sensul ca acum este integrata in Uniunea Europeana, are un comisar proaspat numit la unul dintre cele mai importante portofolii de comisar european, si anume cel al agriculturii, face parte din sistemul de alianta NATO, este o tara in care sistemul juridic de garantare a proprietatii private a fost radical schimbat, o tara care se bucura de libertate economica, in care procedurile democratice sunt observate, in care nimanui nu-i trece prin cap sa conteste valabilitatea spiritului democratic si a spiritului liberal in care sunt concepute institutiile. Daca comparam acest lucru cu ce exista inainte de 89, ne putem da seama ca schimbarea este uriasa. Indiferent de judecata asupra politicienilor, asupra mediocritatii democratiei, si asa mai departe, unde suntem acum, este radical diferit de locul in care eram inainte de 1989. Si as vrea sa citez, pentru a puncta radicalitatea schimbarilor, printr-o formula pe care o consider corecta, l-as cita pe Ken Jowitt, cunoscut specialist in blocul sovietic care spunea ca Romania se afla acum, afirmatia a fost facuta acum 2 ani, se afla acum in cea mai buna situatie istorica pe care cunoscut-o de 500 de ani incoace.

Europa Libera : Sa inteleg ca aceasta a fost ideea care a facut ca ICR, instutul pe care il conduceti, sa organizeze acest colocviu international la care au participat experti din lumea intreaga ?

Horia Roman Patapievici: Ideea a fost urmatoarea: am vrut sa aducem la Bucuresti oameni capabili sa spuna istoria evenimentelor din 89 si sa descrie consecintele acestor evenimente asupra tarilor lor. Adica sa combine o perspectiva cronologic locala, utila pentru a sti ce s-a intimplat in jur, cu o perspectiva de evaluare istorica, dupa 20 de ani. Tarile care au fost implicate, sunt, fireste, tarile ex comuniste si ma refer aici la Republica Democrata Germana, fosta, la Polonia, la fosta Cehoslovacie, deci, Slovacia si Republica Ceha, Ungaria. Am mai invitat oameni din tarile din blocul Occidental care au avut legatura directa cu schimbarile. Si aici este cazul german si cazul austriac. A doua idee a colocviului a fost urmatoarea: sa introducem punctul de vedere romanesc intre punctele de vedere ale celorlalte tari. Este o regula in universitatile cccidentale, ca atunci cind se vorbeste despre Europa de Est sa se vorbeasca de Cehia, Ungaria si Polonia. Celelalte voci sunt auzite rar, or deloc. Stradania mea la ICR a fost sa finantez, sa provoc evenimente internationale, acesta de la Bucuresti a fost un eveniment international, in care punctul de vedere romanesc sa fie prezent si anume intr-un mod firesc si nu ostentativ. Am facut acest lucru acum 3 saptamini la Paris, printr-o asociatie cu celelalte institute culturale de la Paris si printr-un parteneriat cu Senatul Frantei, care ne-a gazduit in a doua zi a colocviului- Si este vorba de parteneriatul pe care il avem cu Woodrow Wilson Center la Washington deja de 3 ani de zile, in care, in mod firesc, punctul de vedere romanesc sa apara in dezbaterea universitara.
XS
SM
MD
LG