Linkuri accesibilitate

Dilema PCRM - sciziunea PCRM?


Partida raţională şi partida celor care vor să stăpînească partidul după epoca Voronin

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, candidatul pentru funcția de președinte al R. Moldova, spune că încă nu s-a întâlnit cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, dar intenționează să facă acest lucru pana luni, zi pentru care este fixat scrutinul prezidential.

Dumitru Diacov
Iar presedintele de onoare al PD, deputatul Dumitru Diacov a declarat ca s-a intalnit cu Vladimir Voronin si cu alti deputati comunisti discutand despre alegerea sefului statului. “Eu am discutat ocazional pret de 20 de minute cu Vladimir Voronin. Domnul Voronin este in mijlocul unor presiuni dintr-o parte si din alta. Exista in PCRM un grup care pledeaza pentru alegeri anticipate, grupul acesta doreste sa stapaneasca partidul dupa epoca Voronin si aceste persoane il imping pe Voronin spre alegeri anticipate pentru ca pe acestia nu-i intereseaza cate mandate vor obtine comunistii, ci mai degraba ii intereseaza ca ei sa fie importanti in viitoarea formula a partidului. Si exista un alt grup rational care se ghideaza de situatia reala, de dorinta de a contribui la aceasta stabilitate, de a gasi o formula de conlucrare in primul rand cu PDM, sau chiar in cadrul intregului parlament. Si acest grup doreste ca presedintele tarii sa fie ales. Oamenii acestea incearca sa-l convinga pe domnul Voronin. Ei au venit cu un mesaj foarte clar catre Voronin, caruia i-au cerut alegerea presedintelui.”

Igor Dodon
Si daca Dumitru Diacov vorbeste despre doua tabere in sanul comunistilor, l-am intrebat pe Igor Dodon unde se regaseste. “Eu sunt in tabara celor care doresc stabilitate. Stabilitatea inseamna cand nu e criza politica. Insa atunci cand nu poate fi depasita criza politica se merge la un nou scrutin. Eu nu cred ca cineva din fractiunea PCRM o sa voteze pentru alegerea presedintelui. Tradatori in PCRM nu sunt, iar cei 8 “distinsi” nu exista. “Va fi o pozitie comuna, sau 48 pro sau 48 contra”, a spus Dodon.


Asadar Igor Dodon sustine ca in fractiunea parlamentara comunista "Va fi o pozitie comuna, sau 48 pro sau 48 contra". Pe cand colegul sau de fractiune Vladimir Turcan lasa sa se inteleaga ca el ar putea vota pentru seful statului, adica pentru candidatura lui Marian Lupu.

Vladimir Turcan
Vladimir Turcan: “Daca astazi nu este o alta candidatura, ramane domnul Lupu. Eu voi pleda pentru a se depasi aceasta situatie de criza, ca in tara sa fie stabilitate politica. Asta este foarte important. Mai mult ca atat, o buna parte sau chiar marea majoritate a propunerilor din pachetul-oferta facut de catre PDM sunt destul de rezonabile. Evident ca daca e vorba de fractiunea PCRM , inseamna ca trebuie sa fie decizia acestui partid. Iar daca vor fi de acord cu aceasta decizie insisi membrii fractiunii sau nu, se va vedea pe 7 decembrie. La nivel de partid deocamdata nu s-a luat vreo decizie.Sunt mai multe scenarii, variante, posibilitati dar lucrurile vor fi clare doar luni, 7 decembrie”.



Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc este si el impotriva alegerilor anticipate: “Nu este exclus ca fractiunea noastra sa voteze candidatura la functia de presedine al tarii. Personal consider ca trebuie sa evitam alegerile parlamentare anticipate fiindca aceasta este daunator pentru societate, pentru economie, pentru imaginea tarii noastre, pentru imaginea clasei politice din republica Moldova.” “Trebuie sa ne gandim la stabilitate, intelegere si sa nu discreditam ceea ce se numeste clasa politica din Republica Moldova. Insa, nu am luat inca o decizie ce voi face pe 7 decembrie”, a mai spus Stepaniuc.

Amintim că luni, 7 decembrie, Legislativul va face ultima încercare de alegere a sefului statului. În caz de eșec, în R. Moldova vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate care ar putea sa aiba loc în a doua jumătate a anului viitor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG