Linkuri accesibilitate

8.12.99 - Chișinău: Gazprom amenință să reducă livrările de gaze


Neachitarea datoriilor către Gazprom discutată într-o ședință de urgență a guvernului în prezența președintelui Lucinschi.

8 decembrie 1999

Gazprom amenință să reducă livrările de gaze.

Edgar Selaru: Concernul rusesc Gazprom a avertizat printr-o telegrama adresata preşedintelui Petru Lucinschi şi conducerii societăţii Moldovagaz că va incepe reducerea şi ar putea chiar sista livrarea de gaze naturale pentru republica Moldova în urma neachitării datoriilor acumulate. Preşedintele Lucinschi a convocat astazi o şedinţă cu conducerea societăţii pe acţiuni Moldovagaz şi cu vicepremierii în exerciţiu, Nicolae Andronic şi Alexandru Muravschi şi s-a luat decizia reducerii la minim a livrarilor de gaze catre agenţii economici şi organizatiile care nu îşi achită datoriile. Potrivit aceleaşi decizii, nu se vor aplica reduceri în livrarile de gaze pentru populaţie şi consumatorii care îşi onorează obligaţiile. La şedinţa de astazi, şeful statului a cerut responsabililor din guvern şi de la Moldovagaz să avanseze propuneri concrete privind adoptarea unor masuri extraordinare în vedrea colectării platiilor curente şi a stingerii treptate a datoriilor faţa de concernul rus. O delegatie a republicii Moldova urmeaza sa plece în zilele urmatoare la Moscova pentru a finaliza transferul către Gazprom în contul datoriilor a unui pachet guvernamental de acţiuni in valoare de 90 de milioane de dolari. Corespondenta noastra transmite că astazi a fost întreruptă alimentarea cu gaze naturale de către mai multe intreprinderi cu mari datorii. Cu amanunte de la Chişinau, Eleonora Lisnic:

E. Lisnic
: Preşedintele Petru Lucinschi şi societatea pe acţiuni Moldovagaz au fost avertizate într-o telegrama trimisa de concernul Gazprom despre posibila sistare, pe parcursul zilei de astazi, a livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova din cauza neplăţilor pentru consum. Mediile de informare care au anunţat printre primele ştirea, au comentat că în aceasta situaţie Republica Moldova riscă în orice moment să ramină şi fară curent electric, care se produce pe baza gazelor, iar locatarii la bloc, după ce au fost lipsiti de apă caldă, să ramină şi fără apă rece.

În prezent, datoriile, inclusiv penalităţile Republicii Moldova faţă de concernul rus, se ridică la 770 milioane de dolari. Dintre acestea 480 milioane dolari sunt datorii acumulate de republica transnistreana autoproclamata. La 1 noiembrie, Gazpromul a redus cu 40 % volumul gazelor furnizate Republicii Moldova, avertizind că, dacă nu va fi platit cel puţin consumul curent, la 1 decembrie, va urma o reducere de 20 la suta. Trebuie reamintit că monopolistul moldovean în sfera importului de gaze naturale, Moldovagaz, este o societate pe acţiuni, cu capital moldo-ruso-transnistrean, în care concernul Gazprom deţine pachetul de control. Intreprinderea urma să îşi asume şi responsabilitatea colectării plaţilor pentru ca aceasta povară să nu mai fie dusă de autoritţile de stat.

Moldovagaz
nu a fost în măsură să transfere luna trecută in contul furnizorului nici un milion de dolari. Din cele 21 milioane de lei, la cit s-a cifrat consumul, au fost platite doar 9 milioane. Conducerea societăţii pe acţiuni afirma că vina pentru aceasta stare de lucruri o poartă marii consumatori, în special agenţii economici din energetica, iar consumatorii casnici, aproape că nu au datorii. In dimineaţa zilei, preşedintele Lucinschi a convocat, în şedinţă comună conducerea societăţii pe acţiuni Moldovagaz şi doi vicepremieri în exerciţiu, Nicolae Andronic şi Alexandru Muravschi. Reprezentanţii guvernului demis au explicat dificultăţile cu care se confrunta la plata consumului de gaze, institutiile finanţate de la buget. Participanţii la şedinţă au convenit ca pînă joi să elaboreze un set de masuri pentru colectarea centralizată a datoriilor pe un cont special deschis la banca de economii.

O delegaţie a Republicii Moldova, probabil condusă de vicepremierul în execrciţiu Alexandru Muravschi, se va deplasa la Moscova zilele acestea pentru a furniza furnizorul despre măsurile iniţiate, dar şi pentru a finaliza procedura de transmitere către Gazprom în contul datoriilor a unui pachet de acţiuni guvernamentale în valoare de 90 milioane de dolari. In paralel, datoriile urmeaza a fi stinse prin livrari de produse agro alimentare moldoveneşti, dar şi aici există o problemă : marii datornici, majoritatea, reamintim, din sectorul energetic, nu au cum să dispuna de asemenea produse. Din cîte am reuşit să aflăm, astazi, Moldovagaz a întrerupt livrarea gazelor naturale către mai multe întreprinderi cu datorii.

Din Chişinau, Eleonora Lisnic, pentru REL.
XS
SM
MD
LG