Linkuri accesibilitate

9.12.99 - Chișinău: Datoriile energetice și negocierile Tirex Petrol


ated

Pachetul majoritar de acțiuni Tirex Petrol ar putea fi preluat de un consorțiu de firme românești în schimbul plății datoriilor pentru electricitatea furnizată de România.

9 decembrie 1999

Datoriile energetice și negocierile Tirex Petrol
.


Edgar Selaru: La Chişinău continuă discuţiile cu o delegaţie de experţi, sosită din Romania, pentru negocieri asupra preluării pachetului majoritar de acţiuni la Tirex Petrol. Expertii reprezintă un consorţiu de firme romanesti care ar prelua pachetul majoritar de acţiuni la Tirex, în schimbul datorilor Republicii Moldova pentru electricitatea furnizată din Romania. Unul din obiectivele discutiilor este un acord privind evaluarea pachetului de acţiuni. Despre stadiul discuţiilor, relateaza in continuare, Eleonora Lisnic:

Astazi, reprezentantii consorţiului de firme romanesti au continuat la Chisinau consultările în problema preluării pachetului majoritar de acţiuni în intreprinderea Tirex Petrol. Deocamdata, ei au discutat doar cu conducerea acestei societati pe acţiuni. Reamintim că cedarea a 51 la sută din acţiuni în aceasta importanta întreprindere moldoveneasca a fost acceptata ca modalitate de stingere a datoriilor Republicii Moldova pentru energia electrica importanta din Romania.

În prezent, aceste datorii, se ridică la 20 milioane de dolari. Cam tot la atit, potrivit unei evaluari a companiei austriece Reiffeisen, angajata de departamentul privatizării, s-ar putea ridica si valoarea pachetului majoritar de acţiuni al intreprinderii Tirex Petrol. Mai exact, potrivit companiei Reiffeisen, care a anunţat că a efectuat evaluarea prin trei metode, acţiunile care ar urma sa fie cedate părţii romane valoreaza intre 15 şi 20 milioane dolari. Doamna Valentina Osapci, de la directia relatii cu publicul şi mass media de la departamentul privatizării, a declarat pentru Radio Europa Liberă, că detaliile şi argumentările studiului realizat de compania Reiffeisen, vor fi facute publice. Deasemenea, urmeaza a fi precizata şi valoarea definitiva a pachetului de acţiuni. Consorţiul de firme romanesti, la rîndul sau, a angajat pentru evaluarea acţiunilor, o firma moldoveană. Deocamdată, rezultatul acestei estimări de alternativa nu a fost anunţat.

După ce vor deveni cunoscute rezultatele tuturor evaluarilor, preţul final va fi stabilit de o comisie guvernamentala specială, care ar urma sa fie constituita de viitorul cabinet de ministri. Discuţiile de astazi, ne-a declarat directorul adjunct al TIREX Petrol, Andrei Cucu, nu pot fi numite negocieri. In prima zi, expertii romani au luat cunoştiinţă de raportul financiar al intreprinderii pe primele 11 luni ale anului şi de principiile restructurării datoriilor acesteia, stabilite de ministerul finantelor. Expertii romani nu au discutat cu conducerea Tirex Petrol despre costul pachetului majoritar de acţiuni, fiind că problema este de competenţa guvernului. Abia în zilele urmatoare, expertii romani vor lua cunoştinţă de patrimoniul acoperit de cele 51 la suta din acţiunile Tirex Petrol, şi apoi, daca vor fi satisfacuti de ceea ce li se va propune, vor proceda la redactarea contractului de vînzare-cumpărare.

Societăţii pe acţiuni, Tirex Petrol îi revin 68 la suta din capacităţile de stocare a produselor petroliere ale republicii Moldova. Intreprinderea dispune de 20 de depozite petroliere şi 70 de statii PECO în toate judeţele republicii.

Din Chisinau, Eleonora Lisnic, pentru REL.
XS
SM
MD
LG