Linkuri accesibilitate

Destul!


De acest verdict va depinde viitorul României.

La Washington, Valeriu Sela a conceput urmatoarea corespondenta inainte ca rezultatul alegerilor sa fie cunoscut. A facut-o intentionat si ne va spune in continuare de ce …

… pentru ca indiferent de identitatea cistigatorului, principala lectie a acestui scrutin este ca maniera de a face politica, ilustrata de recent incheiata campanie electorala este nociva si trebuie inlocuita. Intr-un interviu, legat de aparitia unei carti, fostul ambasador american la Bucuresti, James Rosapepe si sotia lui, ziarista Sheilah Kast spun ca definirea Romaniei prin trecutul comunist si amploarea coruptiei sint principalele prejudecati ale occidentalilor.

Romania nu a avut in memoria recenta, un ambasador american, care sa o sustina mai mult decit James Rosapepe. Dar adevarul este ca aceasta campanie electorala demonstreaza ca prejudecatile la care domnia sa se refera sint justificate. Si atita timp cit asta va fi situatia, tara nu va putea face pasul catre maturitate democratica. “Ambii candidati au legaturi corupte, dar unul dintre ei, pina peste cap” – imi spunea un bun cunoscator al realitatilor romanesti. Comparatia intre rau si mai rau nu trebuie sa ramina unicul criteriu de optiune al romanilor.

Stilul securistic de a influenta electoratul cu biletele si casete, unele difuzate altele nu, trebuie si el sa dispara. Ca si amestecul serviciilor secrete de tot felul in politica, cea electorala si de toate zilele. Ca si manipularea masiva prin presa. Tot de domeniul trecutului ar trebui sa devina, in urmatoarea perioada si jocul asa zisilor moguli, care de data aceasta nici macar nu au mai avut decenta sa isi exercite influenta din culise.

Anatomia vizitei lui Mircea Geoana la Sorin Ovidiu Vantu, in noaptea premergatoare dezbaterii finale dezvaluie cit de viciat e sistemul. Un delicvent, dat in urmarire internationala pentru un caz vechi ca FNI este arestat exact in saptamina premergatoare scrutinului decisiv. Ce coincidenta! Apoi reactia omului de afaceri, primejduit de arest. Nu un contact tainuit cu candidatul, ci unul public – ca sa se stie cine are puterea reala. Tot contextul intilnirii Vantu-Geoana demonstreaza unde se afla Romania, in plan politic. Nu in Europa moderna, fara indoiala …

Catre finalul campaniei, Traian Basescu a reactivat mitul casetei pe care ar detine-o si pe care nu o prezinta, vezi Doamne, din ratiuni de moralitate politica. Indiferent de unde ar fi avut caseta si daca o are sau nu, aceasta politica a subteranului, care a insotit cei douazeci de ani e de sorginte securista si trebuie si ea sa dispara.

La ora la care va vorbesc stim cu totii cine a cistigat alegerile prezidentiale din Romania. Oricine ar fi acela au cistigat tot “ei” si nu majoritatea alegatorilor. Ca populatia Romaniei sa ajunga si ea sa cistige e de sperat ca oameni tineri si valorosi, in politica, in societatea civila si in afaceri sa priveasca catre cele intimplate si sa spuna: destul! De acest verdict si nu de identitatea cistigatorului va depinde viitorul Romaniei.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG