Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Liderul romilor bulgari arestat pentru racket


O grupare criminală încearcă șantajarea fostului director al Apărării civile.

Lupta cu corupţia în Bulgaria scoate la lumină, se pare, noi legături între crima organizată, justiţie şi politică, ne spune Petio Petkov în jurnalul său de corespondent.

Țvetelin Kăncev - liderul partidului "Euroroma", a fost arestat săptamîna trecută pentru 72 de ore sub acuzația de racket. El a participat, în calitate de garant, la întălnirea unor criminali romi cu ex-șeful Aparării civile Nikola Nikolov la care i-au cerut 250 000 de euro amenințând ca vor trimite procuraturii un set de documente compromitatoare. Dupa ce a dat 150 000, Nikolov a refuzat să mai plătească avertizând poliția. Procuratura a început anchetarea atăt a grupului de rekeți căt și a victimei, care trebuie să explice de unde are cei 150 000 de euro egale cu salariul său pe 15 ani.

Ministrul de interne Țvetan Țvetanov a declarat că liderul romilor era, se pare nu numai un garant că rackeții îl vor lăsa în pace pe ex-șeful Apărării civile după ce vor primi cele 250 000 de euro cerute, ci un participant de bază la grupul criminal.

Printre cei cinci arestați se numără și Hristo Vărbanov zis Papa - membru al tribunalului tradițional al romilor – meșere. În ultimii doi ani el a fost victimă a două tentative nereușite de asasinare.

Kancev, cunoscut în medii ca Don Țeți, a fost deputat în cel de al 37-lea Parlament bulgar. În 1999 imunitatea i-a fost ridicată și el a primit 6 ani închisoare pentru mai multe infracțiuni grave. A ispășit numai doi ani și a fost grațiat de vicepreședintele Anghel Marin „pentru comportament exemplar”. Imediat după eliberare partidul „Euroroma” condus de Kancev a devenit partener de coaliție al Partidului socialist.

După ultima arestare a liderului romilor, dreapta parlamentară a cerut președintelui Gheorghi Părvanov să dea explicații în parlament pentru cauzele care au stat la baza grațierii lui Kăncev.
XS
SM
MD
LG