Linkuri accesibilitate

"Panorama" - mai mult decît un ziar de limbă rusă


Dumitru Ciubaşenco
Dumitru Ciubaşenco

Dumitru Ciubaşenco: "După războiul din timpul guvernării comuniste a venit timpul să învăţăm să lucrăm în timp de pace"

Dumitru Ciubaşenco: Pe durata celor opt ani de aflare a comunistilor la putere, o mare parte din presa a existat in conditii de razboi. Era nevoita sa faca acest lucru. A fost foarte critica fata de regimul care a existat. Inclusiv si ziarul pe care eu l-am condus “Moldavskie vedomosti”. Acum situatia s-a schimbat. Dupa razboi a venit timpul de pace si trebuie sa ne invatam sa lucram in timp de pace, ceea ce este uneori foarte greu. Pentru ca ne-am deprins sa luptam, acum trebuie sa facem ceva pasnic si pozitiv. Si acea lupta la fel era pozitiva.

Vasile Botnaru: Dara asta inseamna ca vei continua razboiul cu autoritatile, atunci cind vei avea motive, sau nu?

Dumitru Ciubaşenco: Da, vom critica autoritatile daca vom avea motive sa o facem, bineinteles.

Vasile Botnaru: Facind un ziar pentru vorbitorii de limba rusa ce poti sa spui despre acest consumator specific de presa?

Dumitru Ciubaşenco: Eu as pune ca este un cititor foarte bun, foarte loaial. Sint oameni care citesc ziare si vor sa citeasca ziare. Mai multi consumatori avem la nord, unde locuiesc ucrainienii, in capitala si in sud – Gagauzia, Taraclia. Mai putin in regiunile din centru. Deci spre aceste zone ne si orientam.

Vasile Botnaru: Se considera ca cititorul de limba rusa este mai dependent de sursele de informatii din Federatia Rusa, sau este vulnerabil in sensul dependentei de Federatia Rusa. Este o impresie corecta, gresita?

Dumitru Ciubaşenco: De exemplu la nord foarte multa lume priveste televiziunile ucrainiene. Este principala sursa de informatie pentru ei. La fel la sud, raioanele de-a lungul Nistrului privesc televiziunile transnistriene. Tot este o realitate. Da, multi privesc televiziunile rusesti insa la Chisinau eu as spune ca nu conteaza limba, conteaza calitatea mass-media. Deci vorbitorii de rusa privesc si PRO TV si canale europene, romanesti. Daca sint surse bune din Rusia le privesc si pe acestea.

Vasile Botnaru: O presa buna se face cu o afacere buna, si atunci este firesc sa te intreb: crezi ca o sa ai acum conditii bune ca om de afaceri?

Dumitru Ciubaşenco: Cred ca acum au aparut conditii pentur a face un ziar propriu. Nu existau aceste conditii pe timpurile lui Voronin. Un ziar nu costa foarte mult, ca o televiziune sau un post de radio. Si poti face un ziar bun cu resurse limitate. Acum intreprinderile de difuzare a presei nu pun piedici in difuzare – Posta Moldovei si alte intreprinderi, pe de o parte. Pe de alta parte agentii economici nu se tem sa plaseze publicitatea in ziarele care nu sint pe placul autoritatilor, asa cum a fost pe timpurile comunistilor. Multi businessmani spuneau: “ Ziarul ne place, am vrea sa plasam dar ma tem pentru ca stii ca vine fiscul si avem probleme”. Ziarul pe hirtie va aparea in ianuarie, dupa sarbatori. Insa deja ieri am lansat un site “pan.md”, am transmis in direct sedinta parlamentului cu alegerile presedintelui. Am facut un mic studiou la sediul redactiei, vrem sa facem emisiuni proprii, o data sau de doua ori pe saptamina. Si vom face doua-trei stiri video pe zi.

Vasile Botnaru: Adica va fi mai mult decit un ziar.

Dumitru Ciubaşenco: Acum toti tind spre multimedia si vizitatorii oricarui site cer video si vor sa priveasca si video si sa fie interactiv.
XS
SM
MD
LG