Linkuri accesibilitate

PSD susţine că alegerile au fost fraudate şi le contestă la CC


Traian Basescu
Traian Basescu

Curtea Constituţională va decide săptămîna aceasta dacă scrutinul va fi repetat

Socialistii romani au cerut astazi Curtii Constitutionale anularea celui de-al doilea tur de scrutin si repetarea alegerilor prezidentiale. “Sint camioane de probe” sustin fruntasii partidului, care nu s-au plins de nereguli decit in momentul in care numaratoarea voturilor l-a dat cistigator pe actualul presedinte Traian Basescu.

Fostul ministru de interne socialist insista ca numarul voturilor fraudate la alegerile de duminica ar fi de 136.000, iar 10% din voturile exercitate ar fi fost voturi multiple. Cele mai multe acuzatii strinse de socialisti incearca sa discrediteze corectitudinea votului din strainatate, fiindca potrivit rezulatatelor finale daca s-ar lua in considerare doar voturile date in tara, Traian Basescu ar fi pierdut la limita in fata liderului socialist Mircea Geoana. Romanii din afara granitelor l-au votat in proportie de aproape 80 la suta pe Traiana Basescu.

Curtea Constitutionala urmeaza sa decida pina la sfirsitul acestei saptamini daca respinge contestatia socialistilor sau daca urmeaza repetarea prezidentialelor in urmatoarele doua saptamini, adica inainte de Anul nou.

Piata a inceput deja sa reactioneaze in fata unui asemnea scenariu: bursa de la Bucuresti a cazut, leul s-a depreciat, iar o analiza facuta de Stratfor avertizeaza ca incertitudinea legata de rezultatul alegerilor ar putea genera revolte in Romania. Avertismentul vine tinind cont ca Fondul Monetar International a suspendat cea de-a treia transa de imprumut necesara guvernului roman pentru a acoperi cheltuilile cu pensiile si salariile.

Multi specialisti socotesc insa ca judecatorii Curtii Constitutionale nu vor putea decide repetarea alegerilor, pe de o parte fiindca nu exista suficiente probe si pe de alta parte fiindca s-ar inregistra un precedent periculos. Un alt motiv esste legat si de competenta judecatorilor de la Curtea Constitutionala care nu se pronunta asupra problemelor de acest fel, care tin mai degarba de curtile ordinare.

Intre timp partidul presedintelui Basescu incearca sa gaseasca o majoritate care sa poata vota viitorul guvern: discutiile cu reprezentantii minoritatii maghiare dau deja roade, in vreme ce tot mai multi liberali declara ca partidul lor ar trebui sa guverneze alaturi de democrat-liberali. Presedintele in functie asteapta inregistrarea oficiala a rezultatelor pentru a incepe negocierile propriu-zise pentru numirea unui nou premier si deblocarea crizei politice din Romania.
XS
SM
MD
LG