Linkuri accesibilitate

Raportul Naţional de dezvoltare umană 2009 - 2010


Experţii recomandă tehnologii agricole durabile pentru a face faţă schimbărilor climatice

"Ne asteapta tot mai multe secete, inundatii, toamne mai lungi, primaveri timpurii", acestea sunt previziunile expuse in Raportul National de Dezvoltare Umana 2009-2010, al PNUD Moldova. Expertii recomanda o serie de masuri de adaptare la schimbarile climatice printre care si educarea populatiei.

Expertul Alex Oprunenco, de la centrul de analiza Expert-grup, considera ca moldovenii acorda prea putina atentie schimbarii globale. Solutiile preventive pe care le recomada sunt educarea publicului tanar si actualizarea legilor: „Recomandam tehnologiile agricole durabile, dezvoltarea retelelor de irigatie, dezvoltarea unui sistem eficient de prognoze climaterice. Este nevoie si de planuri pentru situatii extreme, care ar include atat abordari traditionale ca ajutorul umanitar cat si complementare.”

Alecu Reniţa, presedintele Miscarii Ecologiste din Moldova are aceeasi parere ca si expertul Alex Oprunenco, si explica de ce lipsa unor actiuni din partea autoritatilor ar fi catastrofala: „A comite niste erori in administrarea tarii din punct de vedere ecologic inseamna ca o sa avem niste pierderi uriase in scurt timp. Subiectul de astazi cu schimbarea climei par departe de Moldova, dar nu este adevarat. Pentru ca daca nu o sa vedem lucrurile din perspectiva unui deceniu, o sa ne surprinda in mod neasteptat. Nu mai vorbesc de desertificare, de secete, inundatii, deforestare – acestea sunt niste probleme reale pe care daca am sta sa le analizam, sa vedem cum va fi Moldova in 2025, in mare masura ne vom speria.”

Kaarina Immonen, reprezentanta PNUD Moldova, a spus ca in urma schimarilor climaterice vor avea de suferit anume ţarile in curs de dezvoltare, precum Moldova, si anume locuitorii saraci din aceste ţari: „Temperatura medie pana la sfarsitul secolului va creste cu aproximativ 4 grade. Asta va duce la secete sezoniere, inundatii, catastrofe pe care Moldova deja a inceput sa le simta in 2007 si 2008.”

Ministrul de mediu, Gheorghe Salaru vede incalzirea globala ca o provocare a mileniului: „Scopul acestui raport este de a oferi factorilor de decizie si populatiei Moldovei cunostinte cu privire la impactul schimbarilor climaterice asupra mediului.”

Raportul de dezvoltare umana a fost lansat la Chisinau odata cu inceperea conferinţei Natiunilor Unite privind schimbarile climaterice de la Copenhaga, la care participa 110 de sefi de stat si de guvern din toata lumea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG