Linkuri accesibilitate

Deflaţia - un pericol insidios


Iurie Gotişan

Reducea preţurilor cu 0,5% de la începutul anului.

Iurie Gotişan: Statistica oficială arată că în noiembrie faţă de octombrie curent preţurile au crescut cu 1 p.p. faţă de luna precedentă (infl. 1%). Insă aceiasi statistică arată că de la începutul anului preţurile s-au micsorat cu - 0,5%, înregistrîndu-se chiar deflaţie, şi există toate premisele ca pentru 2009 să avem o inflaţie cu valoare 0. Această dinamică sau mai bine spus stare de fapt, o situaţie firească de altfel de stagnare a preţurilor pentru majoritatea produselor si serviciilor, a putut fi observată cu ochiul liber de simplii cetăţeni, fiind vorba fie de preţurile pentru locuinţe, la produse alimentare si servicii prestate populaţiei etc.

Vasile Botnaru: Deci la prima vedere ar trebui sa ne bucuram daca nu cumva acest indicator in profunzime arata altceva?

Iurie Gotişan: Este greu sa te gandesti la o combinatie mai rea de factori decat exista in acest caz, în primul
rînd:
• scăderea consumului, care în mare parte a fost generată de micşorarea veniturilor populaţiei scăderea remitenţelor,
• reducerea salariilor şi altor venituri, inclusiv din investiţii,
• concediile forţate sau chiar concedierea angajaţilor etc;
• micsorarea veniturilor companiilor, de fapt avem o stare de blocaj, putin se vinde, respectiv puţin si se cumpara;
• utilizarea economiilor, precum şi reducerea capacităţii populaţiei şi a întreprinderilor de a obţine împrumuturi.
deci toate acestea luate la un loc, direct sau indirect, uneori generează, alteori chiar stimulează deflaţia.

Vasile Botnaru: In concluzie, cel care merge la piata sa-si ia un kilogram de mere sau de cartofi este in cistig dar cine sint marii pierdanţi şi marii cîştigători într-o asemenea situatie ?

Iurie Gotişan: Indiscutabil, deflaţia este benefică tuturor consumatorilor din Republica Moldova, în special celor cu venituri reduse. De asemenea, beneficiază şi statul în calitate de consumator atunci cînd face achiziţii publice de produse alimentare şi nealimentare pentru casele de copii, grădiniţe, aziluri de bătrîni, armată ş.a. Şi cred că continuarea scăderii preţurilor îi va face pe consumatori şi mai mulţumiţi. Însă satisfacţia preţurilor în scădere rămîne a fi doar pe termen scurt, pe cînd pe termen lung aceasta se poate transforma în nemulţumire, pentru că în condiţiile deflaţiei prelungite, întreprinderile îşi reduc sau chiar stopează producţia si deseori in cele din urma devin insolvabile şi se lichidează.

Acest fapt, amplificat de scăderea veniturilor populaţiei în Moldova, conduce la diminuarea veniturilor la bugetul public naţional şi veniturilor salariale ale populaţiei. În consecinţă, au de suferit toţi: angajaţii din sectorul privat şi cel public, pensionarii, studenţii şi chiar întreprinderile, care furnizează statului bunuri, lucrări sau servicii.

Se creaza situaţii cînd mai multi angajatori le spun angajatilor ca trebuie sa accepte reduceri salariale daca vor sa ramana competitivi. In acest fel, gospodariilor le este si mai greu sa scape de datoriile acumulate in timpul perioadei de boom economic, deci deflatia sporeste datoriile.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG