Linkuri accesibilitate

„Vom fi săraci atîta timp cît va exista corupție”


Lilia Carașciuc

Opiniile Liliei Carașciuc de la Transparency International Moldova.

Se zice ca pe lângă situaţia precară a presei şi justiţiei, corupţia în Republica Moldova ar fi fost o problemă criticată în permanenţă de comunitatea intrenaţională. Or, combaterea acestui fenomen este percepută ca un test pentru opţiunea europeană declarată de acutalele autorităţi de la Chişinău. Invitata diminetii este Lilia Caraşciuc, preşedinte Transparency International Moldova. Doamna Carasciuc, propun mai intai sa ascultam cum percep nivelul coruptiei oamenii intalniti ocazional in strada. De ziua internaţională anticorupţie, marcata azi 9 decembrie, Transparency International va da publicităţii Barometrul Global. Potrivit clasamentului internaţional privind nivelul corupţiei, Republica Moldova s-a clasat în acest an pe locul 92 din 180 de ţări. E cam la mijlocul topului.Doamna Lilia Carasciuc ce ar insemna acest loc?

Valentina Ursu: Potrivit clasamentului internaţional privind nivelul corupţiei R. Moldova se clasează pe locul 92 din 180 de ţări. Republica Moldova e cam la mijlocul topului. Doamnă Carasciuc, ce ar însemna acest loc din moment ce oamenii spun că în Moldova totuşi corupţia rămâne a fi prezentă?

Lilia Carasciuc: Sigur că corupţie avem, dar totuşi pentru R. Moldova aceasta înseamnă o uşoară atenuare a situaţiei, luând în consideraţie că în anul precedent indicele percepţiei corupţiei era 2,9 şi acuma este 3,3. Este vorba de o notă pe care o primeşte R. Moldova la capitolul prevenirii şi combatere a corupţiei pe o scară de la 1 la 10 ca şi la şcoală.

Valentina Ursu: Există o legătură între corupţie şi sărăcie?


Lilia Carasciuc
: Da, sigur că există o legătură şi multiplele cercetări demonstrează că cu cât mai multă corupţie este, cu atât mai puţine investiţii sunt în ţară. Diminuarea corupţiei doar cu o unitate este echivalentă cu diminuarea poverii fiscale. Există cercetări care demonstrează că fenomenul corupţiei în vamă şi în sistemul fiscal cauzează pierderi colosale pentru bugetul R. Moldova de la 25 la 40 de procente. Corupţia în sistemul achiziţiei publice cauzează pierderi la circa 30 de procente din sursele acumulate. De aceea suntem săraci pentru că suntem corupţi.

Vitalie Enache
: Doamnă Carasciuc, putem spune că problema corupţiei nu poate fi rezolvată atâta timp cât veniturile populaţiei sunt mici?


Lilia Carasciuc: Nu. N-am putea spune. Mai mult ca atât aş spune că vom fi săraci atâta, cât nu vom soluţiona problema. Atât cât nu se va asigura supremaţia legii, progrese la acest capitol nu vom avea.

Valentina Ursu: Doamnă Carasciuc, decât să înceapă o luptă cu autorităţile, oamenii preferă să plătească totuşi mită. De ce rămân a fi mulţi acei care recunosc că dau mită, în loc să se războiască cu acest flagel - corupţia?

Lilia Carasciuc: Da, pe de o parte nihilismul legal şi pe de altă parte analfabetismul juridic favorizează corupţia. Dar sigur că lumea se duce pe calea rezistenţei minimale. Cu părere de rău este creată o aşa situaţie şi trebuie să ne dăm seama şi societatea civilă, şi oamenii de afaceri, şi instituţiile, şi oamenii publici că nu trebuie să tolerăm acest fenomen. Dar şi statul trebuie să asigure careva condiţii pentru colaborare din partea societăţii civile, adică să facă să fie mai neconvenabil de a soluţiona problemele pe o cale neoficială.

Vitalie Enache
: Deci, rolul de bază în soluţionarea problemei corupţiei cine să-l aibă – guvernul, organele de drept, societatea civilă?


Lilia Carasciuc: Sigur că rolul de bază îl are acela care are dreptul, dar societatea civilă poate colabora.

Valentina Ursu: Doamnă Carasciuc, se zice că adevărata luptă cu corupţia se va vedea dacă dosarele concrete se vor transforma în condamnări în instanţă. În Moldova de dosare nu se duce lipsă, mai degrabă de pedeapsă.


Lilia Carasciuc: Da, sigur. Totdeauna se spune, ştiţi expresia „prăjeşti un peşte mare, dacă dovedeşti că ai găsit un caz, adu-l până la sfârşit, pune-l pe tigaie”. Altceva este că guvernul în anul curent va fi pus într-o situaţie foarte delicată. Dacă este vorba de alegeri anticipate, atunci sigur că societatea totdeauna tratează orice dosar ca pe un dosar politic şi îi va fi foarte dificil să demonstreze că este vorba de corupţie şi nu de lupta cu adversarii politici.

Valentina Ursu: Apropo, corupţie politică avem în R. Moldova? Se poate de luptat cu acest gen?


Lilia Carasciuc: Da, sigur că în R. Moldova este corupţie politică şi mai ales în anii alegerilor ea înfloreşte. Şi sunt căi tradiţionale de luptă sau de prevenire a corupţiei politice. Este în primul rând vorba de asigurarea transparenţei finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale, este vorba şi de aşa-numita „avere la vedere”, adică mecanisme clare funcţionale de declarare şi supraveghere a proprietăţii parlamentarilor şi este vorba de revizuirea sistemului de monitorizare a alegerilor.

Valentina Ursu: Unii spun că în ultimii 8 ani R. Moldova a supravieţuit datorită corupţiei. Se cumpărau funcţii la diferite niveluri de la comisar de poliţie până la ministru. Să fie aceasta tot corupţie?

Lilia Carasciuc: Da. Această corupţie a existat. Dar aş spune invers - că nu a existat datorită corupţiei, dar a supravieţuit economia noastră în pofida corupţiei, pentru că ceea ce s-a făcut e că s-a descurajat complet investitorul, bussinesman-ul. Atunci când el aduce afacerea prin riscuri, prin înjosiri, prin lucru el aduce afacerea lui la punctul de profitabilitate şi atunci şi-o pierde pentru că cineva forţat i-o ia.

Vitalie Enache
: Doamnă Carasciuc, cum se poate lupta cu corupţia la nivel înalt? Se pare că nu am putea conta prea mult pe guvern sau pe conducere în acest sens. Luăm în considerare că presa a scris în repetate rânduri că au fost scoşi la iveală profesori, medici corupţi, nu şi importanţi demnitari de stat implicaţi în acte de corupţie.


Lilia Carasciuc
: Da, cu părere de rău, ceea ce are loc este lupta cu corupţia la nivelul jos, atunci când se găsesc profesori, medici. Dar când este vorba de funcţionari la nivel înalt, trebuie de făcut asta mult mai precaut ca să demonstrezi în judecată că fenomenul corupţiei a avut loc şi corupţia la nivel înalt este foarte protejată. De aceea şi vorbesc că va fi foarte dificil. Dar odată ce s-a declarat lupta cu corupţia, ea trebuie continuată.

Valentina Ursu
: Doamnă Carasciuc, şi totuşi pe cât de eficiente sunt politicile statului de prevenire şi combatere a corupţiei?


Lilia Carasciuc
: Judecând după nota pe care am primit-o 3,3, este o notă netrecătoare până una alta.

Valentina Ursu: Despre ceea ce a făcut până acum Transparency International în colaborare cu guvernul aţi putea vorbi?

Lilia Carasciuc: Da, sigur. Ceea ce facem într-un fel, noi facem o colaborare distanţiată, ceea ce i s-a spus şi noii guvernări, se face expertiza legislaţiei, se organizează evenimente pentru societatea civilă, se fac traning-uri, se fac cercetări şi se elaborează propuneri de prevenire a corupţiei în diferite domenii. Ceea ce întotdeauna am făcut, vom continua să facem cu orice guvernare, mai ales cu una care doreşte să fie mai democrată.

Valentina Ursu: Astăzi veţi susţine o conferinţă de presă.


Lilia Carasciuc: Este o conferinţă naţională anti-corupţie.

Valentina Ursu: Succes! Mulţumim foarte mult!

XS
SM
MD
LG