Linkuri accesibilitate

Barack Obama în scădere de popularitate


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Cota de încredere a publicului s-a redus sub 50% în decurs de un an.

Cum sta in sondaje, in Statele Unite, presedintele Barack Obama ? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Anul de miere pentru Barack Obama s-a incheiat si asta reflecta sondajele. Cel mai recent arata ca, pentru prima data, de la inaugurarea sa, Barack Obama a coborit sub 50%, sprijin public, aflindu-se acum la nivelul 49.

Aceasta situatie este un semnal de alarma pentru un partid – Democrat—care se apropie de alegeri pentru Congres, peste mai putin de un an. De altfel, Partidul Democrat a pierdut teren in fata republicanilor, cel putin 10 la suta, atunci cind este testata opinia publica in legatura cu toate chestiunile de interes public major, intre care situatia economica, sistemul pentru ingrijire a sanatatii si politica externa. In legatura cu situatia economica, democratii se afla inca in fata republicanilor cu un procent, dar cu un an in urma diferenta era de 31.

Si poate cel mai important indicator, faptul ca doar 36 la suta dintre americani cred ca tara se indreapta in directia buna, 60% -- fiind de parere ca directia e gresita. Toate aceste cifre arata cit de mult au pierdut Obama si democratii de la triumful electoral de acum un an, cind cistigau presedintia si mareau considerabil majoritatile in Camera Reprezentantilor si Senat. Fireste ca aceasta situatie se datoreaza in special crizei economice. Publicul il agreaza pe Obama si-si doreste ca el sa reuseasca, dar asta nu se va materializa intr-o crestere de popularitate decit daca politica sa economica va aduce un plus considerabil de locuri de munca si rezultate tangibile pentru vietile oamenilor. Coborirea sub indicele de 50% este semnalul de alarma.

Din 1962 incoace – presedintii aflati sub cota respectiva au pierdut in medie 41 de locuri, in alegerile pentru Camera Reprezentantilor. Daca asta s-ar intimpla atunci democratii vor pierde controlul asupra acelei camere a forului legislativ. Obama se bucura inca de sprijin masiv – 77%-- in rindurile democratilor. Republicanii nu-l agreaza, 81% pronuntindu-se impotriva politicilor sale. Segmentul cheie este cel al independentilor. Acolo, cota de popularitate a presedintelui a scazut la 41%. Americanii au inca mai mare incredere in Partidul Democrat – 51 la 46 % -- decit in republicani, dar diferenta acum un an era de 27 de procente. Au ramas acum doar 5.
XS
SM
MD
LG