Linkuri accesibilitate

Mîşin cere dizolvarea Parlamentului


Vadim Mîşin
Vadim Mîşin

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu: "Decretul de dizolvare a legislativului poate fi emis abia după 26 iulie 2010"

Partidul Comunistilor cere acum dizolvarea imediata a Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, a declarat la o conferinţa de presa deputatul Vadim Misin. Vadim Misin a declarat ca partidul comunistilor va participa doar la inca 2-3 sedinte ale Parlamentului, pana la votarea bugetului de stat si al asigurarilor sociale. Asta pentru ca, spune reprezentantul comunistilor, parlamentul activeaza parţial ilegal din data de 7 decembrie.

Vadim Misin: „Potrivit Constituţiei, art.85, in decursul unui singur an, Parlamentul nu poate fi dizolvat de doua ori, numai cu excepţiile prevazute in art.85. in cazul nostru, noi avem de-a face cu un alt articol, art.78, care permite dizolvarea Parlamentului, imediat dupa esecul alegerii presedintelui. Atat. Prin urmare, incepand cu 7 decembrie, mandatul actualului parlament a expirat si nimic din ceea ce inventeaza Gimpu sau vrea sa inventeze nu poate avea referinţa, din punct de vedere juridic, la actualul Parlament”.

Mihai Ghimpu a raspuns acuzelor comunistilor la o alta conferinţa de presa, organizata la 2 ore de la declaraţiile lui Vadim Misin.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului poate fi emis de catre mine, ca presedinte interimar, doar dupa 26 iulie 2010. Pana la 26 iulie, aici e problema: Azi aceasta Constitutie spune ca daca nu s-a ales presedintele, parlamentul trebuie dezolvat. Corect? Si eu trebuie sa ma supun acestei norme constitutionale, dar dupa 26 iulie. Azi eu sunt obligat, dar nu am dreptul, astept a 2 circumstanta, adica sa treaca anul, ce sa fac eu? In baza carei norme juridice sa emit documentul? Orice om care emite un decret trebuie sa faca referinta la un articol concret.

Prin urmare, in opinia lui Mihai Ghimpu, actualul Parlament ar putea sa evite dizolvarea sa si alegerile anticipate, daca va reusi intre timp sa modifice constituţia si sa aleaga totusi presedintele ţarii pana pe data de 26 iulie anul viitor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG