Linkuri accesibilitate

Conducerea PNL respinge ideea unui guvern de coaliţie cu PDL


Romania - Sabina Fati, RFE Romanian Service correspondent in Bucharest, undated
Romania - Sabina Fati, RFE Romanian Service correspondent in Bucharest, undated

Liberalii aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale asupra validităţii scrutinului din 6 decembrie

Partidul National Liberal este cel care va inclina balanta pentru rezolvarea crizei politice din Romania sau dimpotriva pentru intretinerea provizoratului. Liberalii l-au sustinut in turul al doilea de scrutin pe liderul socialistilor Mircea Geoana, dar dupa ce acesta a pierdut alegerile, partidul presedintelui Traian Basescu i-a invitat pe liberali la guvernare. Multi lideri judeteni ai Partidului National Liberal ar prefera aceasta varianta, numai ca seful liberalilor a dezvoltat in ultima vreme o aversiune puternica impotriva lui Traian Basescu. Aceasta aversiune este insa alimentata de unul dintre marii sponsori ai partidului si la restul conducerii liberale. Dupa Biroul Politic Permanent de astazi, liderul liberalilor Crin Antonescu a declarat ca a primit un vot de incredere din partea fruntasilor partidului si ca deocamdata formatiunea pe care o conduce nu a luat nici o decizie in privinta viitoarei guvernari. Liberalii asteapta decizia Curtii
Constitutionale care urmeaza sa se pronunute asupra validitatii alegerilor, dupa ce socialistii au cerut ieri repetarea turului doi al scrutinului prezidential, invocind fraudele care ar fi afectat diferenta de doar 70 de mii de voturi dintre cei doi candidati.

Presedintele in functieTraian Băsescu a spus astazi ca perioada competitiei s-a incheiat si ca este obligatoriu ca in interiorul clasei politice sa aiba loc un proces de reconciliere. In acelasi timp insa liderul Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, care detine 7 la suta din fotoliile parlamentare a declarat ca ar putea constitui un guvern minoritar alaturi de democrat–liberali, care la rindul lor controleaza 35 la suta din legislativ, dar ca ideal ar fi sa se alature si liberalii acestei constructii.

In interiorul Partidului National Liberal tensiunile sint in crestere fiindca cele doua tabere devin tot mai vehemente: fruntasii de la centru vor sa ramina pe linia dura de necolaborare cu Traian Basescu, in vreme ce liderii locali sprijiniti de voci importante din capitala sustin intrarea la guvernare, nu doar ca solutie de intarire a partidului, ci si ca forma de revenire la onorabilitatea de altadata dupa colaborarea cu socialistii. Deocamdata nu se pune problema unei rupturi, desi PNL a cunoscut dupa 1989 nenumarate divizari.
XS
SM
MD
LG