Linkuri accesibilitate

Lupta împotriva corupţiei - luptă împotriva vameşilor, poliţiştilor şi medicilor?


Victor Bodiu

Victor Bodiu: "Noi suntem ţara unde există corupţie şi nu avem corupţi"

Vameşii, poliţiştii şi medicii rămân a fi cei mai corupţi funcţionari, a anunţat astăzi Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei într-o conferinţă de presă dedicată luptei împotriva corupţiei. Ce soluţii propun funcţionarii de stat dar şi reprezentanţii societăţii civile pentru combaterea acestui fenomen:

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru, este de părere că vameşii, poliţişti sau medicii au ajuns în topul celor mai corupţi funcţionari pentru că şi ispita lor e mai mare decât a reprezentanţilor altor profesii, care nu au un contact atât de direct cu oamenii.
„Toate domeniile sunt afectate în egală măsură de corupţie, fiindcă cu toţii suntem parte a aceleiaşi societăţi. Pur şi simplu, cei care sunt mai mult expuşi public, poliţiştii, vameşii, medicii, aceştia mai des tentaţi, dar vă asigur că acest viciu nu este specific doar unui anumit domeniu, el este specific pentru ţară”

Viorel Chetraru recunoaşte că în scurta sa experienţa de director al CCCEC s-a confruntat cu situaţii când tinerii, dornici să se angajeze la Centru, sperau să se îmbogăţească în scurt timp prin căi mai puţin legale: „La momentul de faţă, eu în calitate de conducător, m-am confruntat cu cazuri când vine să se angajeze în serviciu o persoană care a plătit în şcoală, a plătit la Universitate, taică-său a plătit ca să-l formeze ca specialist şi el vine să se angajeze doar ca să-şi recupereze cheltuielile care au fost investite de părinţi pe parcursul acestei perioade şi el vrea să le recupereze într-un timp cât mai rapid, în 2 în 3 ani”.

Victor Bodiu, ministru de stat, crede că corupţia va fi stârpită când vor fi traşi la răspundere nu doar funcţionarii care iau mită, dar şi cetăţenii care dau mită: „ Noi suntem ţara unde există corupţie şi nu avem corupţi. Fiecare din noi zi de zi se confuntă cu fenomenul când este nevoit să dea ceva pentru a urgenta un proes sau altul. Cred că trebuie de lucrat cu cetăţenii să înţeleagă că acest fenomen poate fi eradicat din ambele părţi, şi din partea care dă mită şi din partea care ia mită”

Potrivit datelor oferite de Procurorul General Valeriu Zubco, de la începutul anului, de către Procuratură, CCCEC şi Ministerul de Interne au fost pornite peste 900 de cauze penale pe infracţiuni ce vizează cazuri de corupţie. Aproape jumătate au fost expediate în instanţa de judecată.

Lilia Carasciuc, preşedinta „Transparency International” nu s-a arătat însă prea încântată de aceste date statistice: „Ceea ce este însă puţin descurajator pentru Transparency Interational este că numărul cazurilor de mită în anumite domenii este de mii şi mii, dar numărul cazurilor pornite sunt zeci, de aceea probabilitatea să te prindă luând mită este foarte joasă, ceea ce ridică şansele pentru dezvoltarea fenomenului corupţiei”

Am încercat să aflu şi ce cred oamenii simpli despre combaterea corupţiei în Moldova.

„Of, e grea întrebarea asta, e foarte grea, cu mâinele lor să prindă pe cineva, nu doar din cuvinte. Permanent la noi aşa se primeşte, un ţăran care fură de pe deal poate să facă puşcărie jumătate de viaţă, dar boierii care fură jumătate de ţară, poate să le dea doar arest la domiciliu

„Pe băiatul meu l-au închis pentru nedreptate şi nu i-au dat drumul până nu am plătit”

„Oamenii de stat au un salariu mizer şi ei se străduie cât de cât prin ocuparea unor posturi să agonisească ceva bani pentru o existenţă mai bună”

„Pur şi simplu trebuie să obişnuim oamenii să nu dea mită ci să ceară ce li se ... potrivit legii”

„Tare trag nădejde că administraţia nouă care a venit la guvernare va stârpi momentele de deschidere a dosarelor false care după aceea se închid sau se tărăgnează şi nu au niciun efect”
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG