Linkuri accesibilitate

Greşeala PCRM îl va împinge la periferia vieţii politice


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Democratizarea va îndepărta o bună parte din alegători de PCRM

Gheorghe Cojocaru: Nealegerea şefului statului a reliefat două lucruri importante: pe de o parte, unitatea Alianţei pentru Integrare Europeană şi sprijinul ei în favoarea liderului Democrat, Marian Lupu, pe de altă parte, caracterul sectar al Partidului Comuniştilor care a refuzat definitiv mâna întinsă a liderilor actualei guvernări. Este cazul să remarcăm că odată cu depăşirea fazei nealegerii lui Marian Lupu în fruntea statului a încetat o stare anume de suspans, dar se intră din nou pe un teren al unor evoluţii politice nedorite, în special, pe timp de criză, deşi statul este guvernat şi administraţia locală şi centrală funcţionează la parametrii obişnuiţi.

Vasile Botnaru
: Cind spuneti „evoluţii politice nedorite” vă referiţi cumva la consecinţele pe care le poate genera nealegerea şefului statului?

Gheorghe Cojocaru: Exact, aceasta generează o serie de consecinţe de ordin politic, juridic şi social-economic cu care se vor confrunta actuala guvernare, opoziţia şi societatea, în ansamblu. Autorităţile vor trebui să asigure stabilitatea actului de guvernare, buna gestionare a economiei şi promovarea intereselor externe ale statului în condiţiile în care nu este ales prin vot parlamentar şeful statului. Alianţa de la guvernare va trebui să menţină un echilibru intern între toate cele patru componente ale sale şi să propună soluţii pentru evitarea unui nou blocaj în chestiunea alegerii şefului statului. Societatea va trebui să realizeze, mai acut ca oricând, că opţiunea sa europeană este în funcţie de reuşita actualei guvernări şi că opoziţia comunistă nu este o alternativă la actuala guvernare democratică.

Vasile Botnaru
: V-aş propune sa puneti in balanta beneficiile si eventualele daune pe care le-ar putea suporta PCRM urmare a nealegerii lui Marian Lupu în funcţia de Preşedinte?

Gheorghe Cojocaru
: Câştigurile sunt îndoielnice, iar pierderile, primele pierderi, sunt deja cunoscute.

Vasile Botnaru
: Va referiti cumva la anuntul lui Vladimir Ţurcan care vrea sa abandoneze fractiunea comunista?

Gheorghe Cojocaru
: Plecarea lui Vladimir Ţurcan, după care s-ar putea să urmeze şi altele, va forma o breşă în rândurile PCRM, care deja a intrat pe o curbă descendentă. Dar comuniştii vor trebui să suporte, în primul rând, consecinţele provocării alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc în cu totul alte condiţii decât cele de până acum. Măsurile întreprinse de Guvernul Filat demonstrează că actuala guvernare face faţă crizei economice şi sociale, ştie să atragă fonduri externe pentru relansarea economică şi acordă atenţia necesară satisfacerii intereselor sociale ale oamenilor. Democratizarea şi deschiderea largă a societăţii va îndepărta, de asemenea, o bună parte din alegători de Partidul Comuniţtilor.

Vasile Botnaru
: Prin urmare, concluzia pe care o sugeraţi este că PCRM se imbata cu apa rece si neparticipartea comuniştilor la vot a fost o greşeală?

Gheorghe Cojocaru: Este greşeala pe care comuniştii nu ar fi trebuit s-o comită, dacă au urmărit într-adevăr să servească interesul public, este greşeala care pe termen mediu îi va împinge la periferia vieţii politice, oricât de tare nu s-ar sforţa liderii comunişti să se menţină la suprafaţă, este, dacă vreţi, greşeala fatală a actualei conduceri comuniste pentru că alt prilej pentru a pune umărul la reconcilierea societăţii nu i se va mai oferi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG