Linkuri accesibilitate

“Refugiaţi interni, identitate şi naţiuni noi”


Fotograful Jean-Christophe Couet va realiza un documentar pe această temă şi în Moldova

Ce influenţă poate avea arta când e vorba de situaţia refugiaţilor interni din Republica Moldova? Dacă adeseori subiectul refugiaţilor interni este dezbătut de mass-media, partidele politice şi organizaţiile umanitare, de această dată un artist francez încearcă să prezinte viaţa acestor refugiaţi cu ajutorul fotografiei. Jean-Christophe Couet, prin proiectul intitulat “Refugiaţi interni, identitate şi naţiuni noi” va realiza un documentar în această iarnă despre acei oameni care au trebuit să îşi părăsească locurile natale din cauza conflictului din Transnistria.

Artistul a mai realizat proiecte similare în Slovenia, Sakartvelo şi Abhazia. (vezi: http://dl.dropbox.com/u/489047/Films/concours%20slovenie2.mov)

Dar totul a început cu un proiect derulat în Kosovo, după cum chiar el ne spune: “Am fost foarte interesant să mă duc într-un loc disputat în termeni de teritoriu şi am fost interesat în programele UNICEF pentru ajutorarea copiilor. Am vrut să văd cu ochii mei cum este un loc unde 80 la sută din populaţie este foarte tânără, sub 25 de ani. “

Photo: Jean-Christophe Couet
Pentru artist nu a fost important să prezinte situaţia de după război, ci ideea de viitor, de planuri şi speranţe. La întrebarea de ce a ales tema refugiaţilor interni pentru aceste proiecte, Couet răspunde: “Cred că pentru mine e mai mult vorba despre sentimente. Pentru că atunci când am fost în Kosovo şi în Georgia am întâlnit foarte mulţi refugiaţi. În timp ce lucram pentru UNICEF am început să primesc ştiri despre situaţia acestor refugiaţi interni. Am descoperit că în fiecare loc în care am lucrat erau foarte mulţi refugiaţi. Şi pentru mine aceste ţări sunt locuri de întâlnire multietnice şi eu provin dintr-un mediu multicultural. Când am fost să îi văd pe aceşti oameni am fost impresionat de ceea ce îmi povesteau, de ideile şi viziunile lor.”

Următorul stagiu al proiectului său este, deci, Republica Moldova. “Am început să fiu interesat de Transnistria de cam acum un an - îşi motivează el alegerea - şi am citit mult despre acest subiect şi am strâns informaţii. Sunt fascinat de locurile care par a fi în tranziţie continuă. Cred că situaţia din Transnistria totuşi nu va rămâne neschimbată pentru totdeauna, dar sunt curios să văd cum trăiesc împreună oamenii într-o societate multietnică.”

La întrebarea dacă i se pare greu să câştige încrederea subiecţilor săi, Couet răspunde: “E vorba despre respect şi integritate. Nu există secrete în această reţetă. Nu mă uit la lucruri care pot fi şocante sau iconice pentru alţii. Mereu am fost atras de aceea parte a lumii şi cred că oamenii sunt extrem de calzi. Nu am avut probleme serioase cu ei. Am întâlnit oameni în închisori, am întâlnit oameni care au încercat să se sinucidă şi am întâlnit oameni dependenţi de heroină. Nu erau oameni răi. Mereu am găsit acel ceva care putea să fie împărtăşit.”

Poate arta să schimbe ceva pentru aceşti oameni? - l-am întrebat pe fotograf: “Cred că interacţiunea dintre doi oameni e deja de ajuns pentru a începe o schimbare şi pentru ajutor. Toată lumea care e într-o situaţie dificilă caută în primul rând un loc sau o persoană căreia i se pot confesa. Şi dacă platforma e acolo, procesul schimbării poate să înceapă”.
Photo: Jean-Christophe Couet


Proiectul refugiaţilor interni va dura în jur de 2 luni şi jumătate şi se va desfăşura pe tot teritoriul Republicii Moldova. Artistul speră să realizeze cât mai multe fotografii şi înregistrări video pentru a descrie prezentul şi viitorul acestor refugiaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG