Linkuri accesibilitate

Republica separatistă georgiană Abhazia într-o falsă febră electorală


Soldaţi abhazi în faţa unui panou cu candidaţii la preşedinţie
Soldaţi abhazi în faţa unui panou cu candidaţii la preşedinţie

Oricine va învinge în alegerile prezidenţiale, cîştigătorul va fi Moscova

Alegătorii din Abhazia sunt chemaţi la urne duminică să aleagă preşedintele republicii separatiste georgiene. Sunt primele alegeri de la recunoaşterea independenţei Abhaziei de către Rusia în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Dar concluzia mai multor analişti citaţi de corespondentul Europei Libere Brian Whitmore este că, indiferent cine va învinge în Abhazia, ea va fi condusă de la Moscova.

Este şi părerea analistului Lawrence Sheets, şeful oficiului de la Tbilisi al International Crisis Group, care crede că sub acest aspect alegerile de pe 12 decembrie nu vor schimba nimic în Abhazia.

Preşedintele abhaz actual, Serghei Bagapş este favorit. Principalul său rival rămâne Raul Khajimba, cel care a pierdut în faţa lui Bagapş alegerile prezidenţiale din 2004, dar a devenit ulterior vicepreşedinte în urma unui acord de împărţire a puterii mediat de Rusia. Pe locul trei se află omul de afaceri Beslan Butba, preşedintele Partidului pentru Dezvoltare Economică.

Ultimul îşi construieşte campania pe promisiuni economice, Kajimba - pe apărarea limbii şi identităţii naţionale abhaze, iar Bagapş promite să apere interesele tuturor locuitorilor Abhaziei, indiferent de etnie.

În ciuda rivalităţilor, toţi trei doresc să întărească independenţa republicii separatiste şi nici unul nu contestă influenţa Rusiei.

Tot ceea ce facem şi ce vom face va fi împreună cu Rusia şi prin Rusia, a declarat omul de afaceri Beslan Butba. Pentru moment, a spus el, este destul că am fost recunoscuţi de Rusia pentru a creşte şi a ne dezvolta. Nimic nu ne stă în cale.

Rusia domină aproape în întregime viaţa Abhaziei. După războiul ruso-georgian din august 2008, liderul separatist actual, Serghei Bagapş a încredinţat Rusiei controlul graniţelor Abhaziei, aeroportului şi căilor ferate. Rusia are în Abhazia cel puţin 3 800 de militari şi construieşte o mare bază navală în portul Ochamchire. Majoritatea abhazilor deţin şi paşapoarte ruseşti, rubla rusească este moneda oficială a republicii separatiste, limba rusă este principala limbă de comunicare, Rusia este singurul investitor serios în Abhazia.

Raul Khajimba, fost oficial KGB cu relaţii personale strânse cu premierul rus Vladimir Putin, a fost în 2004 candidatul favorit al Kremlinului. Dar când Putin a vizitat Abhazia în august anul acesta, el s-a întâlnit cu toţi candidaţii. După părerea lui Khajimba, Rusia înţelege că într-un stat nou ca Abhazia trebuis să discute cu toţi politicienii care doresc păstrarea acestui stat.

Dar unii analişti politici spun că Rusia nu doreşte repetarea situaţiei din 2004 când a mizat doar pe un singur candidat, care a pierdut, iar apoi a trebuit să-şi îmbunătăţească relaţia cu învingătorul, Serghei Bagapş. Este adevărat că a reuşit.

Analistul de la Suhumi, Irakli Khintba a declarat serviciului Eho Kavkaza al Europei Libere că Partidul Abhazia Unită condus de Bagapş imită modelul partidului de guvernământ rus, Rusia Unită. El spune că partidul Abhazia Unită a fost construit după modelul rus al partidului puterii şi este o încercare de a pune în practică formula unui partid care se contopeşte cu instituţiile statului.

Bagapş a câştigat alegerile în 2004 datorită sprijinului puternic din partea etnicilor georgieni din raionul abhaz Gali. Ca situaţia să nu se repete acum, Khajimba a reuşit să obţină o interdicţie de vot pentru locuitorii Abhaziei care nu deţin paşapoarte abhaze. Astăzi, au paşapoarte abhaze numai un sfert din cei 45 de mii de etnici georgieni care au mai rămas în Abhazia, iar Bagapş şi-a reorientat cu succes campania către comunitatea armeană, a doua ca mărime în Abhazia după etnicii abhazi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG