Linkuri accesibilitate

Hanukka sau Sărbătoarea luminii


Cîteva sute de oameni participă în Piaţa Europei la aprinderea primei făclii de sărbătoarea Hanukka

Evreii din Moldova au inceput de azi să sarbatorească HANUKKA sau „Sărbătoarea luminii”. Pentru evrei această sărbatoare comemorează revolta evreilor împotriva persecuției religioase a sirienilor elenizați, sun Antioh al IV-lea, în secolul al II-lea î.e.n.

Câteva sute de oameni au venit la aprinderea primei făclii de sărbătoarea Hanukka, la intrarea in parcul central dinspre aleea clasicilor. Printre ei Teodor Magder, personalitate marcantă a comunităţii evreilor din Moldova, pe care l-am întrebat despre semnificaţia Sărbătorii Luminilor.

Teodor Magder
Teodor MAGDER: Sarbatoarea ca atare se cheama Hanukka, ea dureaza 8 zile, in fiecare zi se aprinde o faclie pe instalatia asta. Ea e o comemorare a unei lupte duse de stră-strămoşii noştri cu 2000 şi ceva de ani in urma, când un grup de entuziaşti au tinut piept unei armate profesionale a imparatului Antioh, castigand lupta. Era una dintre primele lupte in omenire pentru libertate, dreptate, pentru atitudine normală”.

Alexandru Pincevschi, preşedintele comunităţii evreilor, mi-a spus că evreii dintotdeauna s-au adaptat oriunde: "Probabil asta-i in sangele evreilor. Evreii unde trăiesc cunosc limba poporului unde trăiesc, la fel cum si in Moldova, respectă legile si regulile şi s-au integrat foarte bine şi în Moldova. Cu părere de rau, au fost si evenimente rele, aşa cum pogromul din 1902, se schimba puterea, ba putere rusă, putere română. Astazi trăim intr-un timp foarte frumos".

Printre cei prezenţi am idendificat reprezentanţi din Alianţa pentru Integrare Europeană şi Ambasada României. Iar sfeşnicul cu 8 lumânări va rămâne instalat în piaţa Europei încă 7 zile, când vor fi aprinse, pe rând, în fiecare zi, câte o lumânare.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG