Linkuri accesibilitate

„Southstream”, „Burgas-Alexandroupolis” și „Belene”


Cooperare ruso-bulgară în trei proiecte energetice - Sofia va declara "Southstrean" un proiect de importanţă europeană

Sofia și Moscova au depășit o parte din divergențele apărute în relațiile bilaterale după plecarea de la putere a foștilor comuniști bulgari și vor merge spre realizarea proiectelor energetice comune „Southstream”, „Burgas-Alexandroupolis” și „Belene”.

Ministrul rus al energeticii Serghei Șmatko care a participat la cea de a 13-a ședința a Comisiei economice interguvernamentale, a definit drept cele mai încurăjătoare perspectivele realizării gazoductului „Southstream”. Aici înțelegerile însă trebuie renegociate după ce partea rusă a anunțat dublarea capacității de tranzit a conductei până la 63 de miliarde metri cubi pe an. „Southstream” va fi declarat proiect de importanță europeană, a anunțat ministrul bulgar al economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov.

Ceva mai complicate sînt lucrurile cu proiectul petrolier „Burgas-Alexandroupolis” și cu centrala atomoelectrică „Belene”. Partea bulgară și-a reconfirmat însă angajamentele de principiu fața de cele două proiecte.

Serghei Șmatko a spus că în relațiile bilaterale s-a reinstaurat încrederea iar consultările vor continuă într-un ritm alert. Partea rusă înțelege temerile Bulgariei cu privire la aspectul ecologic al proiectelor și în special cele legate de conducta de petrol „Burgas-Alexandroupolis” considerată o amenințare la adresa turismului. Rusia va putea reformula și propunerile sale financiare pentru cele trei proiecte. Este vorbă în primul rănd despre conducta de petrol care este considerată neatractivă pentru partea bulgară.

Moscova dorește ca lucrările la cea de a doua centrală atomoelectrică bulgară să continue pentru a se depăși căt mai repede actualul impas. „Uzinele rusești continuă să fabrice echipamentele viitoarei centrale”, a anunțat Șmatko.

În 2010 vor începe tratativele în vederea semnării unor noi acorduri pentru livrările și tranzitul de gaze.
XS
SM
MD
LG