Linkuri accesibilitate

Al doilea mandat al președintelui Băsescu validat de Curtea Constituțională


Președintele Traian Basescu
Președintele Traian Basescu

Liberalii au votat în favoarea începerii negocierilor de intrare în guvern alături de PDL.

Presedintele in functie Traian Băsescu are 273 de voturi în plus faţă de contracandidatul sau socialistul Mircea Geoană după renumărarea voturilor nule la Biroul Electoral Central. Socialistii nu recunosc rezulatul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, care au avut loc pe 6 decembrie. Socialistii au cerut Curtii Constitutionale sa nu valideze alegerile, dar se pare ca probele prezentate de ei nu sint suficient de solide pentru repetarea alegerilor. Mai mult purtatorului de cuvint al liderului socialist i-a scapat intr-o emisiune televizata o declaratie in care spunea ca adversari lor au furat mai mult decit ei.

Deoacamdata renumararea voturilor nule nu a modificat rezultatul final al alegerilor, dar socialistii actioneaza pe mai multe planuri. Astazi au mai inregistrat o cerere la Curtea de Apel Bucuresti pentru a cere anularea procesului verbal prin care Biroul Electoral Central constata ca Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale din Romania. Exista insa mai multe actiuni in justitie prin care socialistii incearca sa demonstreze ca scrutinul din 6 decembrie ar fi fost fraudat plus solicitarea formarii unei comisii exceptionale de investigare a alegerilor.

Intre timp, insa fruntasii liberali au votat astazi in favoarea inceperii negocierilor de intrare la guvernare alaturi de partidul presedintelui Traian Basescu. Liberalii, care l-au sustinut in campania pentru alegerile prezidentiale din Romania pe liderul socialistilor au decis cu greu sa accepte aceasta solutie, iar conditia pe care o pun chiar inainte de orice tratative este ca intr-o astfel de formula premierul sa fie Crin Antonescu, liderul Partidului National Liberal sau un independent agreat de partidele care sustin guvernarea.

Formatiunea care-i reprezinta pe maghiarii din Romania in Parlament, grupul minoritatilor si Partidul democrat-liberal au decis deja sa sustina un guvern preponderent PDL. Liberalii sint asteptati sa se asocieze acestei coalitii asfel incit viitorul guvern al Romaniei sa aiba o sustinere solida in Parlament pentru a avea si suficienta legitimitate in aceasta perioada in care urmeaza decizii economice, sociale si politice
complicate.
XS
SM
MD
LG