Linkuri accesibilitate

Instalarea guvernului luna aceasta poate debloca în martie creditul FMI


Bugetul de stat pe 2010 ar fi trebuit adoptat cel mai tîrziu în prima decadă a lui decembrie

Analistii economici de la bancile comerciale considera ca validarea presedintelui Romaniei va avea un efect pozitiv asupra pietelor si anticipeaza ca banii de la Fondul Monetar International ar putea fi ajunge in miinile oficialilor romani, cel mai devreme in luna martie in conditiile in care noul guvern se va instala inainte de Anul nou. Ministrul interimar al finantelor considera insa ca Romania mai are sanse sa intre in posesia celei de-a treia transe de 1,5 miliarde de euro din acordul stand-by cu Fondul in ianuarie.

Ministrul de finante s-a intilnit cu expertii FMI care au venit la Bucuresti pentru discutii tehnice asupra proiectului bugetului de stat pe anul viitor, care nu este inca gata desi Romania promisese sa-l adopte pina cel mai tirziu in prima decada a acestei luni. Din cauza acestei intirzieri FMI a aminat cea de-a treia transa, pe care Romania ar fi urmat sa o foloseasca mai ales pentru plata pensiilor si a salariilor bugetarilor. Intirzierile administrative sint efectele imediate ale crizei de guvern prelungita de alegerile prezidentiale. Abia odata cu validarea noului presedinte si instalarea lui efectiva Romania va putea avea un nou guvern, iar discutiile pe aceasta tema se poarta cu insistenta in aceasta perioada.

Deocamdata reprezentantii minoritatii maghiare care au 7 la suta din fotoliile parlamentare s-au asociat cu democrat-liberalii care ocupa 35 la suta din legislativ. Lor li se adauga grupul independentilor si cel al minoritatilor, astfel incit majoritatea necesara noului executiv a fost formata. Fara dezertarea mai multor parlamentari socialisti si liberali care au trecut la grupul independentilor aceasta majoritate era pe muchie de cutit.

Totusi presedintele Traian Basescu mizeaza inca pe aducerea liberalilor la putere astfel incit viitorul guvern sa fie solid si credibil, iar vesnicele scandaluri care au marcat primul sau mandat sa nu se mai repete in cel de-al doilea.

Si ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein a declarat astazi ca in Romania trebuie cautata reconcilierea si armonia, odata cu incheierea alegerilor. “Este datoria mea ca ambasador al SUA si a voastra ca avocati ai reformei sa ii convingeti pe cetateni sa isi duca revolutia la bun sfirsit” a spus diplomatul american, explicind ca Romania la fel ca si America trebuie sa aspire spre o guvernare a legilor nu a barbatilor si femeilor si mai ales nu spre o tara in care politicile depind de partidele care detin majoritatea.
XS
SM
MD
LG