Linkuri accesibilitate

Ţurcan, Stepaniuc, Belcencova şi Guznac formează o fracţiune independentă


Cei patru foşti membri ai fracţiunii PCRM refuză cererea comuniştilor de a depune mandatele de deputat

Dupa cum anunţase încă de ieri seară, din interviul cu Europa Libera, deputatul comunist Victor Stepaniuc şi-a anunţat in plenul şedintei din aceasta dimineata a parlamentului plecarea din fracţiune, la fel ca si deputatul Vladimir Turcan, care nu era insa membru al partidului comunistilor. N-au fost insa numai ei doi. Impreuna cu ei si-au anuntat retragerea din fracţiune si Ludmila Belcencova si Valentin Guznac. Reacţia liderilor comunisti a fost foarte dura din punct de vedere verbal nefacindu-se economie de cuvintele „tradatorii” „nemernici” si „ demagogi”. Preşedintele partidului comunistilor Vladimir Voronin a absentat de la şedinta de astazi.

Deputatul comunist Mark Tkaciuc i-a acuzat pe cei patru deputaţi care au părăsit fracţiunea de trădare și intrigi: „În dimineaţa acestei zile a fost luată decizia de excludere din fracţiune a colegilor noştri, din cauza intrigilor şi incapacităţii de a se afla în opoziţie. Decizia lor poate fi uşor explicată: oamenii vor să rămână la putere. Oricum, ei trebuiau să părăsească fracţiunea înainte de alegerile parlamentare, or, astăzi ei sunt obligaţi nu doar să plece din fracţiune, dar să plece şi din Parlament şi să-şi depună mandatul de deputat, aşa va fi cel mai corect”.

Mark Tkaciuc s-a arătat convins că plecarea celor patru deputaţi nicidecum nu înseamnă începutul destrămării Partidului Comuniştilor.

Pe de altă parte, Valentin Guznac a menţionat că nu vede niciun motiv de ce el sau colegii care au părăsit fracţiunea ar trebui să-şi depună mandatul de deputat: „Fiecare din noi şi dl Ţurcan şi dl Stepaniuc care apropo a fost unui din cei care a stat la baza creării acestui partid, am muncit foarte mult pentru obţinerea inclusiv şi a mandatelor, de aceea o să rămânem cu alegătorii în continuare”.

Deputatul Vladimir Ţurcan a menţionat că s-a retras din fracţiunea comuniştilor pentru că nu a fost de acord cu refuzul PCRM de a vota preşedintele ţării: „Nu suntem de acord cu deciziile care au fost adoptate în ultima perioadă din cauza că în baza acestor decizii interesul partidului a fost pus mai presus decât interesul statului”.

Ţurcan a menţionat că alături de colegii săi va forma un grup parlamentar independent, sperând că exemplul lor va fi urmat şi de alţi deputaţi comunişti. Plecarea celor 4 a fost aplaudată de parlamentarii majorităţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG