Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Hillary Clinton în creștere de popularitate


Secretarul de stat Hillary Clinton
Secretarul de stat Hillary Clinton

Hillary Clinton se bucură de sprijinul a 96% dintre democrați, dar și 57% - republicani și 65% - independenți.

In timp ce popularitatea presedintelui Obama se reduce, cea a fostei sale rivale la presedintie, Hillary Clinton – creste. Care sînt explicațiile?- Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un recent sondaj de opinie – Clinton are o rata de popularitate de 75%, in timp ce presedintele Obama – doar 51%. Explicatia este ca secretarul de stat a avut de curind citeva misiuni diplomatice de succes si nu este identificata cu dosarele cele mai controversate ale administratiei, intre care se numara reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii, o tema ce divizeaza America.

Doamna Clinton nu se afla in egala masura cu presedintele nici in atentia presei. O alta explicatie este faptul ca Hillary Clinton este apreciata de un numar mare de republicani, ceea ce ar fi in favoarea ei daca ar decide la un moment dat sa candideze din nou la presedintie. Clinton se bucura de sprijinul a 96% dintre democrati, dar si 57% - republicani si 65% - independenti. In rindurile partidului sau Obama are o cota similara, dar numai 19% dintre republicani si 33% - independenti il agreaza pe presedinte.

Faptul ca Hillary Clinton se bucura acum de sprijin in rindurile republicanilor este cu-atit mai surprinzator cu cit, in campania prezidentiala, ea a fost considerata mai putin apta decit Barack Obama sa creeze acel spirit bipartizan necesar pentru a guverna eficace. Acum insa, republicanii o vad pe Clinton ca pe un element de echilibru, in interiorul administratiei Obama.

In ordinea popularitatii, urmatorul de pe lista cabinetului este ministrul apararii Robert Gates – care se bucura de aprobarea a 69% din electorat -- 78% intre democrati si 63 – republicani. In cazul lui Gates, explicatia e mai simpla: el a fost numit in functie de George W. Bush si mentinut de Barack Obama.

Nu intimplator, membrii cabinetului Obama cu cele mai mici rate de popularitate sint consilierii sai economici, Larry Summers si Timothy Geithner. 41 si respective 45% le dezaproba prestatia. In cazul seful consilierilor Casei Albe, Rahm Emanuel – vazut ca un operator politic versat, tenace si “fara manusi”, acesta este cotat de democrati la 72% si de republicani la doar 13%, ca urmare a perceptiei ca este un politician partizan. Cota de popularitate a vice-presedintelui Joseph Biden, de 50% este similara cu cea a presedintelui.
XS
SM
MD
LG