Linkuri accesibilitate

Aprobarea proiectului de buget pe 2010 - austeritate, nu populism


Premierul Vlad Filat: "O platformă sănătoasă pentru relansarea economiei şi o creştere durabilă a economiei în MOldova"

Bugetul pe 2010 a fost aprobat în primele două lecturi cu o majoritate confortabilă. Un buget de austeritate, un buget echilibrat însă a ţinut să precizeze premierul Vlad Filat. La rîndul sau, ministrul finanţelor a arătat că 70 la sută din cheltuieli vor fi pentru programe sociale. Un procent mare din buget, 10 la sută, va reveni educaţiei. Numai că se prevede o creştere a Produsului Intern Brut cu numai 1,5 la sută faţă de 2009. Cum era de aşteptat, bugetul a fost criticat de partidul comuniştilor, care a ţinut să demonstreze că partidele din Alinaţă îşi încalcă acum toate promisiunile electorale.

Ca să poată acoperi cheltuieli mai mari guvernul are de gind să obţină venituri sporite din TVA, impozitul privat, accize la combustibil, bături alcoolice şi alte taxe cum sunt cele vamale sau rutiere. Astfel guvernul se angajează să suplimenteze bani pentru domeniile de ocrotire a sănătăţii, asistenţă socială, gospodărie a drumurilor. În acelasi timp autorii proiectului de buget estimeaza o micşorare a numărului de producători agricoli care vor beneficia de subvenţii.

Fracţiunea PCRM s-a opus adoptarii proiectului de lege, calificându-l drept anti-social şi de natură să afecteze sectorul real al economiei. Deputatul comunist Igor Dodon: "Aţi promis acordarea a câte 8 mii de euro pentru fiecare afacere nouă în mediul rural şi cota unică a impozitului pe venit a persoanelor fizice de 7 la sută. Ce avem ca rezultat? Avem majorarea presiunii fiscale asupra sectorului real al economiei. Avem micşorarea finanţării agriculturii cu peste 350 de milioane de lei. Avem o majorare neesenţială, dar foarte importantă la preţuri, vorbim de accizele la motorină şi benzină. Avem reduceri de zeci de ori a alocaţiilor bugetare pentru complexul combustibil şi energie, va fi stopată gazificarea ţării. Avem reducerea de 4 ori a alocărilor bugetare pentru completarea rezervelor de stat, de fapt se vor consuma acele rezerve pe care le-aţi obţinut în rezerva de stat, însă mijloace pentru reînnoire, pentru procurare nu sunt în bugetul de stat. Programele naţionale pentru ocrotirea sănătăţii. Va fi redusă finanţarea cu 60 de milioane. Poziţia fermă a PCRM este că în premieră deficitul bugetar va fi acoperit din surse de împrumut, ceea ce va duce la majorarea de două ori faţă de 2008 a datoriei statului în PIB".

La rândul său deputatul PLDM, premierul Vlad Filat a dat asigurări că bugetul pentru 2010 va asigura supravieţuirea economiei pornind de la realităţile economice pe care le-a moştenit noua guvernare: "Aceste documente importante pe care le adoptăm astăzi în Parlament urmează să reprezinte acea platformă sănătoasă pentru relansarea economiei şi o creştere durabilă a economiei în ţara noastră, care în consecinţă, indiferent de opinia unora sau altora, să genereze acele venituri care să le îndreptăm în acele proiecte mult discutate sociale, investiţionale. Eu nu sunt fericit în calitatea mea de prim-ministru să vin în faţa parlamentului cu un asemenea buget. Mi-aş fi dorit mai mult ca abordare în primă instanţă. Am spus totdeauna că un buget trebuie să reprezinte o abordare politică, nu un document contabil. Nu am abordat o politică populistă pentru a duce lumea în eroare prin a le oferi speranţe false".
Previous Next

XS
SM
MD
LG