Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc II in spe


 Emil Boc
Emil Boc

Liberalii şi pesediştii se pregătesc să încheie o alianţă pentru o opoziţie dură

Reconfirmarea presedintelui roman, Traian Basescu a dus la reconfirmarea premierului interimar Emil Boc. Lider al democrat-liberalilor, Emil Boc a ocupat fotoliul de primministru pina pe 13 octombrie cind a fost dat jos printr-o motiune de cenzura. A continuat sa conduca, insa, executivul roman, fiindca in perioada campaniei prezidentiale nici o majoritate nu putea transa problema, fiindca in Constitutia Romaniei se prevede ca presedintele este cel care numeste premierul.

Prin nominalizarea lui Emil Boc, presedintele Traian Basescu “a ratat sansa unei reconcilieri nationale” a declarat liderul socialistilor Mircea Geoana. Socialistii ar fi vrut un guvern de uniune nationala, solutie recomandata de altfel si de multi analisti ca modalitate de a trece mai usor peste criza economica. In acelasi timp mai multi reprezentanti ai principalelor puteri euro-atlantice l-au felicitat pe Traian Basescu pentru obtinerea unui nou mandat, sugerindu-i reconcilierea ca instrument de lucru, dupa mai multi ani de scandaluri interne si crize politice.

Numirea unui democrat-liberal in fruntea guvernului ii indeparteaza, insa definitiv pe liberali de posibilitatea participarii la coalitia care va prelua puterea. Liberalii ar fi fost dispusi sa intre la guvernare in cazul in care premierul desemnat ar fi fost un independent agreat si de ei. Presedintele roman a explicat astazi ca intr-o situatie de normalitate le-ar fi dat mai mult timp partidelor pentru negocierei, dar criza economica l-a obligat sa se grabeasca. Pina pe 23 decembrie Romania trebuie sa aiba un nou guvern, a argumentat presedintele Traian Basescu. Socialistii au declarat ca nu vor vota un nou guvern Boc, in vreme ce liberalii par sa mai reflecteze. Cu toate acestea socialistul Marian Sarbu, care a ocupat pina acum doua luni fotoliul Muncii a dat de inteles ca ar putea accepta invitatia presedintelui de a reveni in noul guvern, pe aceeasi pozitie.

Intretimp liberalii si socialistii se pregatesc sa incheie o alianta pentru o opozitie dura, iar democrat-liberalii cauta sa racoleze cit mai multi parlamentari din tabara adversa pentru a-si asigura o majoritate cit de cit confortabila. Algoritmul de impartire a posturilor guvernamentale nu e inca batut in cuie, dar se pare ca formatiunea maghiara va primi trei fotolii ministeriale, grupul independentilor functia de ministru al apararii sau internelor, democrat-liberalii preluind restul portofoliilor pina la 15 - numarul ministirlor din care va fi format noul guvern Emil Boc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG