Linkuri accesibilitate

"1989-2009. 20 de ani de libertate"


Jerzy Buzek
Jerzy Buzek

La comemorarea la Strasbourg a căderii comunismului în România a fost evocat spiritul Timişoarei.

Delegatia Romaniei in grupul Partidului Popular European a organizat saptamana aceasta la Parlamentul European de la Strasbourg un eveniment cu titlul "1989-2009. 20 de ani de libertate" pentru a comemora implinirea a 20 de ani de la caderea comunismului in Romania.

Dupa proiectia filmului "Amintiri din Epoca de Aur" de Cristian Mungiu, pelicula care a castigat in 2007 la Cannes premiul Palme d'Or, Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, la randul sau unul dintre luptatorii anticomunisti din Polonia, a vorbit despre Timisoara si importanta curajului romanilor in 1989: "Timişoara. Acest nume a fost de sute de ori pe televiziunea noastră. Pentru dumneavoastră, românii, lucrurile au început trist în acea zi de 16 decembrie 1989, într-un oraş pe care ni-l amintim cu toţii. Ceea ce s-a întâmplat în ţările noastre, care astăzi sunt membre ale Uniunii Europene, nu se va repeta niciodată; aceasta este dorinţa noastră. De aceea, trebuie să ne reamintim de cei care încă se luptă pentru libertate şi pentru mine este o mare onoare şi plăcere să fiu aici şi să felicit poporul român. Sunt fericit ca printre noi se afla astazi domnul Lazlo Tökes".

Invitat de onoare al manifestarii, pastorul Laslo Tökes, omul care a declansat miscarea de la Timisoara, astazi membru al Parlamentului European, a amintit care a fost spiritul Timisoarei: "Mantuirea este in credinta". Laszo Tökes si-a exprimat mahnirea ca desi regimurile comuniste din România, Ungaria, Cehia, Polonia şi alte state est-europene sunt considereata criminale, ele nu au fost condamnate ca atare de către comunitatea internaţională.

'De aceea, am propus - în declaraţia semnată marţi la Timişoara - să fie creată o Curte Penală Europeană care să condamne crimele comise în timpul comunismului. Să-l numim Procesul de la Timişoara, analogie cu Procesul de la Nurnberg, care să permită investigarea şi condamnarea legală a crimelor contra umanităţii comise în regimul comunist', a afirmat Laszlo Tökes.

Sa mai spunem ca manifestarile de comemorare a revolutiei romane au fost deschise, luni 14 decembrie, cu expozitia "Self-Punisher" in cadrul careia artistii Stefan Bertalan, Florin Mitroi si Ion Grigorescu au prezentat fotografii, schite si artefacte din perioada comunista.
XS
SM
MD
LG