Linkuri accesibilitate

Migraţia după muncă - reacţie la lipsa de oportunităţi


„Ştiţi, omului mult nu-i trebuie: să aibă o bucată de pâine, ceva de îmbrăcat şi unde să-şi odihnească osul. Şi dacă asta nu-i, atunci pleacă şi ilegal"

În acest an a scăzut numărul moldovenilor dornici să plece peste hotare, constată experţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, oficiul din Moldova. Totodată a crescut şi numărul celor care au revenit acasă. Ce i-a făcut pe moldoveni să nu îşi mai dorească să plece la muncă peste hotare?

Criza economică mondială, spune Ghenadie Creţu de la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, i-a silit pe mulţi migranţi moldoveni să revină acasă. Totodată, crede expertul, aproape jumătate din cei reveniţi acasă intenţionează să plece din nou peste hotare: „Simplele campanii de informare nu sunt suficiente. Atâta timp cât aici nu vor fi suficiente locuri de muncă bine plătite, oamenii vor pleca, chiar în cazul în care peste hotare este criză. Oamenii oricum vor prefera nişte oportunităţi, în locul unei lipse totale de oportunităţi. Şi nu vorbim neapărat de salarii echivalente celor din Occident, vorbim de anumite salarii-prag, care fiind cu mult mai scăzute, decât cele din Occident, oricum sunt stabile”.

Am întrebat-o pe Daniela Misail-Nichitin de la Centrul Internaţional „La Strada”, care ar fi motivele ce îi forţează pe oameni să plece peste hotare?

Daniela Misail-Nichitin: „Probleme financiare, probleme de familie, pentru că dacă analizăm profilul femeilor care au fost victime ale tarficului de fiinţe umane, atunci 80 la sută sunt femei care au suferit de violenţă în propria familie şi toţi aceşti factori luaţi împreună, de multe ori dorinţa de a-şi ajuta copiii, generează această decizie de a pleca la lucru”

Ce vor face instituţiile statului pentru a-i determina pe moldoveni să nu mai vrea să plece peste hotare, am căutat să aflu de la viceministrul Muncii protecţiei Sociale şi Familiei, Vadim Pistrinciuc: „Vom face ca ajutorul social să nu mai fie acordat în bază de principii de categorii, ci în baza nevoii, în al doilea rând vrem foarte mult să avem un sistem integrat de servicii sociale, ceea ce înseamnă servicii de sprijin pentru familii, pentru copil, pentru familii numeroase, pentru copii cu dizabilităţi oriunde s-ar afla ei şi chiar vrem să avem profesionişti capabili să răspundă nevoilor oamenilor”.

I-am întrebat pe câţiva trecători din stradă, dacă şi-ar dori să plece la muncă peste hotare şi de ce:
„Ştiţi, omului mult nu-i trebuie: să aibă o bucată de pâine, ceva de îmbrăcat şi unde să-şi odihnească osul. Şi dacă asta nu-i, atunci pleacă şi ilegal, se porneşte ilegal”

„N-aş face-o pentru că eu îmi iubesc ţara mea şi nu doresc să mă duc să fiu acolo cuiva argat.”

„Abia aştept ziua când aş putea pleca. Statul a uitat de noi. Aş pleca şi mâine”

„Of, după Anul Nou, sincer vă spun. Unde? În Rusia, păi acolo toţi sunt băieţi din Moldova, sunt o grămadă”

Potrivit OIM, Rusia, Italia, Turcia şi Ucraina sunt principalele ţări de destinaţie pentru migranţii moldoveni. Datele statistice arată că peste 600 de mii de moldoveni sunt plecaţi la muncă peste hotare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG