Linkuri accesibilitate

Lupii şi zeii


Premiera filmului cu acelaşi nume regizat de Sandu Vasilache

Premiera filmului de lung metraj LUPII ŞI ZEII regizat de Sandu Vasilache a fost precedată de nenumărate discuţii contradictorii. Dar, după vizionare, majoritatea cinefililor au ajuns la acelaşi numitor comun că e un film reuşit.

Cu toate că înglobează elemente de parabolă şi fantezie istorică, filmul lui Sandu Vasilache nu este, în cele din urmă, nici una şi nici alta. Totuşi, parabola e punctul de plecare al filmului în care e vorba despre sute de copii răpiţi, sortiţi să fie ucişi. Ca să fie salvaţi, un sacerdot faimos ar trebui să le ia locul.

Cei care îl hărţuiesc pe preot sunt nişte geţi vînduţi, un fel de mancurţi de astăzi, care nu-l urmăresc pentru a-l omorî, ci pentru a-şi salva copii, căzuţi în captivitate. Cînd îşi dă seama ce vor conaţionalii săi, vraciul îi vede într-o altă lumină, dîndu-şi seama de ce aceştia au renunţat la identitatea lor, trecînd în tabăra duşmanilor- doar pentru a-şi salva copiii.

Tămăduitorul primeşte să fie schimbat cu puştii lor, adică aceptă să fie omorît în locul lor, spre disperarea celor apropiaţi care, însă, nu-i pot strămuta decizia.

Cu toate acestea, filmul nu poate fi redus la această parabolă istorică. Mai e şi altceva pe lîngă aceasta, un fel de fantezie istorică despre felul cum individul domina durerea, suferinţa şi vedea moartea ca o poartă prin care intra într-o altă lume.

Dincolo de toate acestea, filmul lui Sandu Vasilache mai vorbeşte şi despre iniţierea unui puşti în lumea complicată a adulţilor. Mai e şi un film despre prietenie şi onoare, condimentat cu detalii poliţiste, dar şi despre alteritate, omul de acum fiind confruntat cu omul de altădată.

Spre deosebire de filmele lui Sergiu Nicolăescu sau de filmele sovietice, Sandu Vasilache nu subordonează istoria îndepărtată propagandei sau furiei naţionaliste, ci încearcă să descopere în negura istoriei esenţa individului uman, care, indiferent de secolul în care acesta trăieşte, a rămas aceeaşi.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG