Linkuri accesibilitate

Naşterea Domnului - pricină de dihonie între fraţi, între biserici surori?


Sărbătorirea Crăciunului şi la 25 Decembrie - un moft monden sau o aliniere la tradiţia europeană?

Noul guvern de la Chişinău a decis recent, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, să fie acordată zi liberă şi de Crăciunul pe stil nou, în condiţiile în care majoritatea populaţiei marchează naşterea Domnului pe 7 ianuarie. Biserica Ortodoxă recomandă autorităţilor să revizuiască această decizie. Cunoscutul om de cultura Stefan Petrache crede ca cetatenii sunt cei care decid cum e mai bine.

Stefan Petrache: Noi suntem in perioada cind omul poate sa decida pentru dinsul personal. Imi face impresia ca in aceste probleme oricare siluire este chiar periculoasa. Nu e logic cind un glob pamintesc sarbatoreste Revelionul la o masa frumoasa si copioasa si o suma de oameni sta cu fasole si varza murata, ca peste 7 zile sa-si permita acelasi lucru, desi nimeni niciodata nu a procedat in felul acesta.

Valentina Ursu: In societate lumea parca se impaca ca trebuie sarbatorit Craciunul pe stil nou. Totusi Biserica Ortdoxa ii cheama pe enoriasi pe 7 ianuarie la Nasterea Domnului.

Stefan Petrache: Biserica Ortodoxa ar trebui sa-si revada pozitiile. Din partea Societatii este inertie, din partea Bisericii Ortodoxe este moft.

-------------

Despre Crăciunul pe stil nou – între religie şi politică, vorbim la acest sfarsit de saptamana. În ziua Crăciunului, tot crestinul sărbătoreşte Naşterea lui Dumnezeu, sărbătoare care nu reprezintă numai cadourile, bradul şi colindele. Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare religioasă, este una laică. Dacă majoritatea europenilor serbează pe stil nou, e simbolic ca si cetăţenii R. Moldova să o facă la fel. Sunt opiniile oamenilor intalniti ocazional in strada, cei drept multi dintre ei spun ca nu e un pacat sa fie celebrat de doua ori si pe vechi si pe nou.

„Omul trebuie să aleagă singur pentru el, nu Mitropolia Moldovei. Fiecare e liber, are creier, gândeşte şi hotărăşte pentru sine ce-i mai bine şi ce-i mai corect.”

„În general ar trebui să sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie ca restul statelor europene, dar dacă la noi se sărbătoreşte şi pe 7 ianuarie, atunci fiecare persoană este liberă să aleagă ce zi doreşte, nu trebuie să discriminăm”

„Eu sunt creştin-ortodoxă, am fost botezată în copilărie. Nu pot să înţeleg cum putem sărbători în ziua de 25 decembrie când cu toţii suntem în Postul Crăciunului. Exact aceeaşi întrebare i-am adresat-o zilele trecute părintelui, cum putem sărbători în Post, de ce mitropolitul Vladimir tace?”

„Familia mea este contra, neamul nostru întotdeauna a sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie. De ce nu-şi iau românii liber pe 7 ianuarie în semn de respect faţă de ortodocşi?”

„Nu am nimic împotriva faptului ca ziua de 25 decembrie să fie zi liberă. Ne mai odihnim şi noi niţel. Eu însă oricum am să sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie.”

„Suntem o ţară, suntem uniţi şi trebuie să fim aşa mereu, dar o atare situaţie dă dovadă că nu este aşa. Fiecare face ce doreşte. Cu părere de rău, în ţara noastră s-au permis lucruri care ar fi de dorit să nu fie.”

„Noi suntem pentru sărbătorirea acestei zile, dar totuşi ar fi bine să sărbătorim Crăciunul într-o singură zi.”

„Dacă oamenii sunt dispuşi să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, care-i problema? Nu văd care este disconcordanţa dintre aceste două date.”

„Lucrăm nu lucrăm, oricum avem nevoie de o zi liberă, însă când este o situaţie complicată în ţară în aspect economic, ar fi mai bine să punem mână de la mână ca să lucrăm şi să sărbătorim modest, dar cu drag.”

„Dacă spunem că suntem toleranţi faţă de reprezentanţii altor confesiuni înseamnă că trebuie să folosim şi momentul acesta pentru a integra societatea noastră polarizată şi politic şi economic”

-----------------

Europa Libera a cautat sa afle de la deputatui cind sarbatoresc ei Craciunul, pe stil nou sau pe stil vechi.

Valentina Ursu: Marian Lupu sarbatoreste Craciunul pe stil nou sau vechi?

Marian Lupu: Marian Lupu sarbatoreste cu familia, sarbatoreste Craciunul pe stil nou, de o maniera mondena, europeana. O sa mergem si cu echipa Partidului Democrat in data de 25 decembrie pentru a sarbatori. Pe 7 ianuarie vom face la fel.

Valentina Ursu: Dar s-a procedat corect ca s-a anuntat zi libera 25 decembrie?

Marian Lupu: Chiar imi este indiferent daca era zi libera sau zi de munca. Din punct de vedere al aspectului monden este o alta problema. Totusi pe stil vechi, potrivit traditiilor Bisericii Ortodoxe din Moldova aceasta sarbatoare neaparat o vom sarbatori. Nu va fi una mondena, va fi una spirituala.

Valentina Ursu: Adevarul e ca la Anul Nou fel de fel de bucate, nu mai e post?

Marian Lupu: Adevarul e ca pentru foarte multi din aceasta tara e cu atit mai bine cu cit sunt mai multe sarbatori. Pe data de 25 decembrie, pe 26 decembrie, apoi Revelionul, apoi 7 ianuarie. Totusi, daca plecam de la faptul ca avem traditiile Ortodoxiei din Moldova ...

Valentina Ursu: Dar sunt parohii care sarbatoresc Craciunul pe stil nou!

Marian Lupu: Asta e si drama noastra, noi avem in tara doua Mitropolii. Aceasta lupta nu este una buna pentru tara si aici, mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa se ajunga la o uniformizare, fiindca credinta joaca un rol foarte important in consolidarea societatii si formarea natiunii. As vrea sa doresc un singur lucru: incredere tuturor si fiecarui in parte, incredere in propriile forte, ca popor, ca tara, doar aceasta incredere ne va duce inainte an de an si sper foarte mult si in 2010.

--------------

Valentina Ursu
: Deputatul liberal Anatol Șalaru, ministrul Transporturilor. Dle ministru deputat, cind sarbatoriti Craciunul?

Anatol Șalaru: Eu sarbatoresc pe stil nou, dar respect pe toti care sarbatoresc pe stil vechi.

Valentina Ursu: Va fi depasita aceasta problema in 2010?

Anatol Șalaru: Aceasta nu este o problema. Fiecare are libertatea constiintei, libertatea de a alege si eu sarbatoresc cu parintii pe stil vechi, cu familia dupa calendarul nou si nu vad nici o problema. Trebuie sa invatam sa ne respectam unii pe altii, indiferent de ce religie suntem.

---------------

Valentina Ursu: Deputatul AMN Leonid Bujor cind sarbatoreste Craciunul?

Leonid Bujor: Sarbatoresc Craciunul pe stil nou din 1995 sau 1996 cind detineam functia de sef al Directiei Tineret si Sport in mun. Chisinau. In acelasi timp daca am posibilitatea sarbatoresc si pe stil vechi, deoarece in localitatea mea de bastina se sarbatoreste pe stil vechi, si atunci sunt solidar si cu ei.

Valentina Ursu: Guvernul a procedat corect decretind ziua de 25 decembrie zi libera? Credeti ca si Biserica sa accepte acest lucru?

Leonid Bujor: Sunt absolut convins ca in trei sau patru ani Biserica va accepta acest lucru. In Chisinau se simte atmosfera Craciunului. Nu stiu in ce masura sa simte aceasta sarbatoare in localitatile rurale.

Valentina Ursu: Dar nu sunt prea multe sarbatori la moldoveni?

Leonid Bujor: In general sunt prea multe.

---------------

Valentina Ursu: Pentru deputatul comunist Dumitru Todoroglo cind e sarbatoare? Ma refer la Craciun?

Dumitru Todoroglo: Sigur ca pe 7 ianuarie, asa cum il sarbatoresc parintii mei.

Valentina Ursu: A fost o decizie corecta ca Guvernul a zis ca Craciunul sa fie sarbatori si in 25 decembrie si in 7 ianuarie?

Dumitru Todoroglo: Eu nu cred ca aceasta decizie este corecta deoarece majoritatea cetatenilor sarbatoresc Craciunul pe stil vechi.

Valentina Ursu
: Sunt sate care intotdeauna au sarbatorit pe stil nou.

Dumitru Todoroglo
: Sunt indiferenti cei care sarbatoresc anul in jur.

---------------

Valentina Ursu: Ma apropii cu microfonul si de Valeriu Ghiletchi, deputat PLDM. Dvs cind sarbatoriti Craciunul?

Valeriu Ghiletchi: Pe 25 decembrie si de fapt, toti crestinii sarbatoresc Craciunul in aceasta zi. Problema este legata de schimbarea calendarului, unii si-au schimbat calendarul, altii nu si l-au schimbat. Din cauza acestei schimbari a calendarului a si aparut acest conflict. In mod nomal Craciunul trebuie sarbatorit inaintea Anului Nou pentru ca Craciunul inseamna inceputul unei ere noi, Nasterea Domnului a marca inceputul erei noi. Nu poate fi sarbatorita Nasterea lui Isus Hristos dupa sarbatoarea Anului Nou, pentru ca in acest caz sarbatoarea Anului Nou umbreste sarbatoarea Craciunului. Oamenii se concentreaza pe sarbatorirea Anului Nou, si Craciunul ramine in umbra, ceea ce initial nu a fost. Cred ca este mult mai logic sa sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie inaintea Anului Nou.

Valentina Ursu: Dar sunt oameni care spun ca au mostenit sarbatoarea de la parinti si acum le vine greu sa treaca la un alt stil.

Valeriu Ghiletchi: Tocmai de aceea cred ca decizia Guvernului este corecta pentru ca ofera posibilitatea si celor care vor sa sarbatoreasca Craciunul pe stil nou in mod corect, cit si celor care tin de traditii si sarbatoresc pe stil vechi.

----------------

Valentina Ursu: Deputata liberala Ana Gutu sarbatoreste Craciunul pe stil nou sau vechi?

Ana Gutu: Pe stil nou fiindca m-am nascut intr-un sat din sudul Republicii si buneii sarbatoreau Craciunul pe stil nou. S-a pastrat aceasta traditie de a sarbatori Craciunul pe 24 decembrie.

Valentina Ursu
: Si totusi in Moldova lumea e impartita.

Ana Gutu: Republica Moldova este de fapt tara dualitatilor, fiindca aici mereu cetatenii oscileaza intre doua adevaruri stiintifice, intre doua traditii, intre doua experiente. Fiecare familie ar putea sa fie libera sa-si sarbatoreasca Craciunul atunci cind considera ea de cuviinta, insa sa li se dea dreptate si celor care sarbatoresc pe stil nou si sa poata sa o sarbatoreasca in pace si liniste avind o zi de odihna. De fapt, anul acesta s-a facut o dreptate.

Valentina Ursu: Dar nu-s prea multe sarbatori?

Ana Gutu: Si in mod normal ar fi loc pentru o initiativa legislativa ca pe stil vechi sa fie tot o singura zi de odihna.

----------------

Valentina Ursu: Legiuitorul Dumitru Diacov. Dle presedinte de Onoare a Partidului Democrat dvs cind sarbatoriti Craciunul?

Dumitru Diacov: Si si, acum la 25 decembrie vom aduna activul de Partid si vom incerca putin sa ne distantam de problemele politice sa avem posibilitatea sa sarbatorim Craciunul.

Valentina Ursu: Ar putea sa aduca armonie in societate si sarbatorirea Craciunului pe stil nou?

Dumitru Diacov: Daca nu vom impune aceste lucruri in stil bolsevic, daca ii vom lasa singuri sa decida.

-------------

Valentina Ursu: Ma apropii de parlamentarul Victor Stepaniuc. Dle Stepaniuc cind sarbatoriti Craciunul?

Victor Stepaniuc: Sarbatoresc pe stil vechi pentru ca asa au sarbatorit parintii si buneii, si atita timp cit biserica noastra sarbatoreste si argumenteaza ca uite acesta-i stilul adevarat si imi aduce argumentul ca chiar si la Ierusalim, acolo in Palestina, unde se presupune ca a inceput religia noastra, se sarbatoreste tot in stil vechi, in sensul acesta credem ca aici in Moldova se sarbatoreste corect. Incercarile de a schimba stilul in perioada 1918-1940 nu a dat niciun rezultat. Exista mai multe exemple cind jandarmii scoteau oamenii cu de-a sila la serbari, dar oamenii nu veneau. Acum oamenii merg in Europa si aceasta traditie, de a sarbatori pe 25 decembrie, patrunde si in Moldova.

Valentina Ursu: Totusi atmosfera sarbatorilor incepe din 20 decembrie ?

Victor Stepaniuc: Eu personal nu am nimic impotriva sarbatorilor dar ar trebui sa vorbim mai des cu tinara generatie la un subiect destul de delicat. In ce masura poporul nostru este unul harnic? Fiti de acord ca noi avem multe sarbatori si cautam prilej de a sarbatori. In Moldova se vorbeste ca sunt de la 52 la 56 de sarbatori. Azi nu ne ducem la cimp, la constructii, din cauza ca e sarbatoarea Sf. Ion sau a Sf. Maria si asa mai departe. Si in familie se creeaza o anumite atmosfera, copii nu merg la scoala, elevii la lectii.

Valentina Ursu: In familie lui Victor Stepaniuc cind se impodobeste bradul?

Victor Stepaniuc
: De obicei la 30 decembrie sau chir 31 decembrie. Eu atunci cumpar bradul.

---------------

Valentina Ursu: Lider al fractiunii PLDM, Mihai Godea cind sarbatoreste Craciunul?

Mihai Godea
: Pe stil nou sarbatorim cu familia acasa, pe stil vechi de obicei mergem la tara, am frati la tara, vin si surorile. Am o sora plecata peste hotare, munceste intr-o clinica americana tocmai in Emiratele Arabe Unite, alta sta intr-un stat vecin. Eu un prilej ca sa se adune neamurile, Craciunul pe stil vechi.

Valentina Ursu: Pina la urma Biserica ar putea sa accepte contopirea acestor doua date?

Mihai Godea
: Pentru noi este important sa respectam optiunile confesiunilor asa cum este traditia lor si sa ne bucuram de sarbatoarea Craciunului.

--------------

Valentina Ursu: Presedintele fractiunii Liberalilor, Ion Hadirca. Dle deputat cind sarbatoriti Craciunul?

Ion Hadirca: Pe 25 decembrie, de multa vreme eu sunt in Europa. Noi suntem mesteri la facut probleme, s-a facut multa vilva din cauza ca exista presiuni din afara, exista spatiul acesta de confruntare, in special fosta guvernare a vehiculat mult pe traditionalismul acesta ortodox, pravoslavnic in speta. Se observa usor si influenta Patriarhiei Ruse.

Valentina Ursu: Acesti slujitori ai Bisericii promoveaza ideea sarbatoririi Craciunului pe 7 ianuarie.

Ion Hadirca: Ei mai au si anumite influente la anumite categorii de oameni care, fara suparare, nu au o anumita cultura sau acces la informatie. Ei vehiculeaza pe aceasta mentalitate rudimentara si de aceea obtin un anumit succes. Desi se observa deseori ca momentul acesta este fortat. In anumite discutii particulare chiar si oficialitatile lor spun ca ar trebui sa unificam, sa fie o singura zi, o singura sarbatoare, sa fim si noi in rind cu lumea.

----------------

Decretarea zilei de 25 decembrie zi de odihnă i se pare o decizie firească. A discutat despre aceasta şi în anii trecuţi, însă guvernarea comunistă a refuzat, cu toate că în ţara noastră se vorbeşte atât de mult despre toleranţă, sugereaza Vladimir Filat, prim-ministru al R. Moldova, care spune ca s-a consultat cu Mitropolia Moldovei cand a luat aceasta decizie.

Vladimir Filat
: Eu as putea sa spun ca Mitropolia Moldovei nu a luat decizii judicioase atunci cind a fost implicata pina peste cap in politica promovata de Voronin. Eu nu ma apuc sa judec pe nimeni si as recomanda si altora sa nu judece. Am luat o decizie asumata, mai mult ca atit, a fost consultata cu mitropolitul Vladimir, mai mult ca atit, am convenit si asupra zilei care urma sa compenseze aceasta zi de odihna, in prima instanta am stabilit-o ca fiind data de 19, ulterior in discutiile cu Dumnealui am revenit si am stabilit-o pentru data de 12. Ma mira aceasta schimbare de atitudine si in actiune, dar probabil, fiecare cu interesul sau, or interesul Guvernului in cazul dat e sa asigure in drepturi si libertati toti cetatenii Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG