Linkuri accesibilitate

23.12.99 - Bucureștiul din decembrie 1989


Octavian Paler
Octavian Paler

De câte ori mi se întâmplă să observ că ultimii 10 ani ne-au întors spre filozofia supravieţuirii, mă gândesc la ce zicea un cunoscut filozof: important nu este ce face istoria din noi, ci ce facem cu ce face istoria din noi”.

23 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Radu Călin Cristea).

Bucureştiul din decembrie 1989.
Un comentariu de Octavian Paler.

„Regret că nu am ţinut un jurnal acum 10 ani. Pe baza lui aş putea reconstitui fără aproximaţii, ce simţeam după fuga lui Ceauşescu ?... În urmă cu un deceniu, aveam o idee naivă despre libertate: nu mă aşteptasem ca un regim care organizase minuţios teroarea să se prăbuşească atât de uşor iar depresurizarea bruscă, produsă în noi, în clipa când Ceauşescu a fugit a acţionat ca un drog.”


Chiar dacă au urmat multe dezamăgiri, născute din aşteptări nerealiste, Paler mărturiseşte că nu regretă naivitatea şi entuziasmul primelor zile, după fuga lui Ceauşescu.

„Dacă raportez starea de atunci la ce am văzut şi înţeles în ultimul deceniu, ea mi se pare a ţine cumva de vis... Nu ne-ar fi stricat să fim mai ponderaţi în acele zile de ruptură, mi se va spune. Şi totuşi, nu regret că nu am fost înţelept. De ce aş face-o dacă tranziţia ne-a adus cu picioarele pe pământ, uzând mitul revoluţiei, nu văd de ce ne-am ruşina că am avut aşteptări excesive ? Din contra. De câte ori mi se întâmplă să observ că ultimii 10 ani ne-au întors spre filozofia supravieţuirii, mă gândesc la ce zicea un cunoscut filozof: important nu este ce face istoria din noi, ci ce facem cu ce face istoria din noi”.
XS
SM
MD
LG