Linkuri accesibilitate

24.12.99 - Interviu cu Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului


Mitropolitul Nicolae Corneanu
Mitropolitul Nicolae Corneanu

Am rămas surprins de modul foarte frăţesc în care oamenii din Timişoara sărbătoresc un praznic cum este Crăciunul. În sensul că nu se fac deosebiri nici de etnie, nici de confesiune...

24 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Brîndușa Armanca).

Interviu cu Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.

Cum arată Crăciunul ortodox într-un context multicultural cum este Timişoara ?

„....şi pentru mine, când am venit la Timişoara, am rămas surprins de modul foarte frăţesc în care oamenii din Timişoara sărbătoresc un praznic cum este Crăciunul. În sensul că nu se fac deosebiri nici de etnie, nici de confesiune. Sigur, fiecare îţi păstrează credinţa lui, specificul lui, dar fără ostentaţie şi fără a jena pe ceilalţi într-un fel oare care...”

Ce deosebeşte Crăciunul ortodox ?

„...poate ca ritual. Dar deosebirile sunt insignifiante. Crăciunul este o sărbătoare aproape universală.”

Ce Crăciun v-a marcat ?

„....cel din 1989. Când a început revoluţia la Timişoara eu nu mă găseam aici. Am ajuns în 23 decembrie. Cu mare greutate am putut intra în oraş, pentru că erau aşa-zisele filtre de la Caransebeş pornind. ... M-am găsit aici de Ajunul de Crăciun, de prima zi de Crăciun, când nu am putut merge la Catedrală pentru că nu se putea circula în oraş, se trăgea încă. ... Am făcut prima zi de Crăciun slujba în biserica din incinta Mitropoliei iar a doua zi de Crăciun am putut merge la Catedrală. Nu voi uita acest Crăciun... pentru că s-a putut sărbători în condiţii de libertate deplină, dar cu primejdia de a fi oameni împuşcaţi, de unde nici ei nu ştiau...”

XS
SM
MD
LG