Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu începe mandatul "modernizării României"


Preşedintele Băsescu şi Patriarhul Daniel
Preşedintele Băsescu şi Patriarhul Daniel

Un proiect cutezător blagoslovit de Patriarhul Daniel: mai puţini parlamentari, mai mulţi prelaţi?

Presedintele Romaniei Traian Basescu si-a inceput astazi in mod oficial un nou mandat printr-un discurs in care a declarat ca-si asuma modernizarea tarii “drept prioritatea sa fundamentala”. Seful statului roman a vorbit despre nevoia de “reconciliere in jurul unui proiect national”, dar si despre faptul ca evolutiile din Republica Moldova ii intaresc convingerea ca “nu va trece multa vreme pana cand toti romanii vor impartasi acelasi destin european”.

Traian Basescu, reconfirmat ca presedinte dupa cel de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie, a vorbit astazi in fata Parlamentului si despre criza economica prin care trece Romania spunind ca “orice criza deschide si ferestre spre oportunitati”. Dupa conflictele care au generat neincredere si confuzie “e momenul sa privim Romania cu luciditate, cu dragoste, cu incredere” crede Traian Basescu. Presedintele roman nu a omis insa nici tema sa predilecta: grupurile de interese si oligarhia care domina spatiul public autohton.

Pentru Traian Basescu, un pericol la adresa democratiei si a statului de drept este citam “influenta excesiva a unor grupuri de interese economico-financiare asupra politicienilor si a institutiilor”. “Raman adversarul oricaror tentative de oligarhizare a Romaniei” a declarat Traian Basescu dupa ce a depus juramintul preluarii celui de-al doilea mandat. Presedintele roman a accentuat importanta separarii clare a afacerilor de politica. “Fiecare e liber sa aleaga calea care i se potriveste: binele public sau cel privat” a decarat Traian Basescu explicind ca “ambele sunt la fel de legitime”, dar ca adesea “confuzia dintre ele e periculoasa”.

Presedintele Traian Basescu a descris si lipsa unui obiectiv national comun dupa primirea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana, constatind ca dupa succesul referendumului din 22 noiembrie Romania are din nou tinta. Romanii au decis cu un procent zdrobitor ca numarul parlamentarilor trebuie redus la 300 si ca senatul trebuie desfiintat in asa fel incit parlamentul tarii sa aiba doar o singura camera. Obiectivul national care ar trebui sustinut de intreaga clasa politica este modernizarea statului roman, a subliniat presedintele Traian Basescu a carui strategie prevede schimbarea constitutiei, intarirea functiilor publice, depolitizarea administratiei publice si descentralizarea tarii.

In mod cu totul surprinzator aceasta modernizare a inceput astazi in parlament prin cuvintul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane care a venit sa binecuvinteze noul mandat al presedintelui: o imbinare originala a statului laic cu biserica.
XS
SM
MD
LG