Linkuri accesibilitate

Timpul: Cine a finanțat campaniile electorale ale PCRM ?


Cine a finanţat cele două campanii electorale ale comuniştilor? se întreabă Valentina Baciu în Timpul. După ce a consultat dosarul PCRM de la Comisia Electorală Centrală, ziarista scrie că pădurari, şefi de spitale raionale, primari, şi chiar un comisar raional de poliţie, plus o droaie de angajaţi ai consiliilor raionale, funcţionari de la guvern, preşedinţie şi ministere – reprezintă nomenclatorul incomplet al celor care au sprijinit cu bani fostul partid de guvernământ în cele două campanii electorale din anul 2009.

Tot în Timpul, Gheorghe Budeanu se întreabă în editorialul “Buba din dealul Schinoasei” de ce administraţia Companiei “Teleradio-Moldova” care acum învinuieşte Alianţa pentru Integrare Europeană de intimidare şi încercări de a influenţa politica editorială a Companiei n-a încercat să protesteze împotriva imixtiunii din partea Partidului Comuniştilor. Atunci, este de părere ziaristul politica editorială a postului public naţional se rezuma doar la propagandă pro-comunistă şi antidemocratică.

Ziariştii Dumitru Lazur şi Vitalie Călugăreanu publică în Jurnal de Chişinău o investigaţie despre investiţiile făcute de Guvern în construcţia portului „Giurgiuleşti”. Autorii investigaţiei scriu că deşi s-au investit bani publici, obligaţiile pe care şi le-a asumat guvernarea comunistă faţă de investitorul străin nu pot fi făcute publice din cauza unei ”clauze de confidenţialitate”. Ziariştii afirmă că de doi ani, investitorul general importă motorină şi benzină prin Terminal fără să plătească TVA. În plus, potrivit investigaţiei Guvernul a investit în port mai bine de 100 mil. de dolari, pe când Danube Logistics, proprietarul portului – doar 30 milioane de dolari.

Tot în Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru ne invită să analizăm cât de justificată este abordarea Mitropoliei Moldovei privind recentul incident legat de instalarea unui simbol al cultului iudaic în centrul Chişinăului. Pe de o parte, scrie Nicolae Negru, Mitropolia Moldovei ”îşi manifestă dezacordul faţă de modalitatea de protest aleasă de creştinii adunaţi acolo”, iar pe de altă parte, ea consideră ”nebinevenită instalarea simbolului de cult evreiesc într-un spaţiu public care este strâns legat de istoria şi credinţa poporului nostru”.
XS
SM
MD
LG