Linkuri accesibilitate

Regimul Ahmadinejad respinge ultimatumul occidental pentru oprirea operațiunilor de îmbogățire a uraniului


Manifestații pro-guvernamentale la Teheran
Manifestații pro-guvernamentale la Teheran

“Occidentul poate să stabilească cîte termene ultimative dorește. Noua nu ne pasă”.

Administratia Obama si tari occidentale au dat Iranului un ultimatum sa stopeze operatiunile de imbogatire a uraniului pina la sfirsitul anului. Cum reactioneaza Teheranul ? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a respins ultimatumul, aratind ca guvernul sau este acum de zece ori mai puternic decit cu un an in urma. In felul acesta, seful statului iranian sfideaza din nou Occidentul, dar si scoate in evidenta ca regimul sau nu a fost slabit de valul de proteste, de la alegerile prezidentiale incoace.

Presedintele Obama a facut Iranului o oferta de dialog, daca demonstreaza ca e dispus sa raspunda adecvat temerilor internationale cu privire la tehnologia sa nucleara. In caz contrar, tarile occidentale ameninta cu noi sanctiuni impotriva Teheranului. La baza planului se afla un acord propus de Natiunile Unite, conform caruia Iranul ar urma sa trimita in strainatate o mare parte a uraniului imbogatit, pentru prelucrare in vederea obtinerii de energie care se va intoarce in Iran, cu scopul de a contracara temerea ca Teheranul doreste sa obtina armament nuclear.

Intr-o alocutiune Mahmoud Ahmadinejad a spus, “Occidentul poate sa stabileasca cite termene ultimative doreste. Noua nu ne pasa”. El a continuat, “V-am spus ca nu ne temem de sanctiuni si nu ne lasam intimidati. Daca vrem sa fabricam o bomba sintem suficient de curajosi sa va spunem in fata”. Liderul de la Teheran a criticat Statele Unite spinind ca ele incearca sa controleze Orientul Mijlociu. Presedintele s-a referit indirect si la protestele care se succeda in tara de la alegerile prezidentiale, spunind ca regimul sau nu e slabit.

Ahmadinejad este acuzat de opozitie ca a fraudat scrutinul. Iranul neaga ca ar incerca sa obtina armament nuclear, spunind ca imbogateste uraniu, in scopuri energetice. Anul 2010 va fi un test al politicii lui Barack Obama in Iran. Inca din campania prezidentiala, candidatul de atunci Obama se pronunta pentru angajarea unui dialog cu inamicii Americii, mentionind in acest sens si Iranul. Este una dintre promisiunile de campanie pe care Obama incearca sa la tina, doar ca bunele intentii americane nu au gasit raspuns. Poate ar fi facut-o daca nu ar fi fost alegerile prezidentiale din Iran, cind Statele Unite s-au aratat sceptice cu privire la rezultat, adoptind totusi o pozitie moderata, menita sa lase deschisa optiunea dialogului.
XS
SM
MD
LG