Linkuri accesibilitate

28.12.99 - Chișinău: Guvernul Braghiş - problemele şi programul său


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Dumitru Braghiș: „Trebuie să demonstrăm că ţara are nevoie de noi. Numai aşa vom putea combate opinia preconcepută că sîntem o echipă provizorie”.

28 decembrie 1999

Actualitatea în R. Moldova.

Guvernul Braghiş: problemele şi programul său.

Dan Ionescu: Noul Guvern a făcut azi un pas important aprobîndu-şi propriul program de guvernare. Relatează corespondentul nostru la Chişinău Sergiu Praporşcic:

Cabinetul de Miniştri a aprobat astăzi programul de activitate al Guvernului, intitulat Legalitate, consolidare şi reforme întru bunăstarea naţiunii. Premierul Dumitru Braghiş a invitat la această şedinţă şi reprezentanţii mass-media.

În discursul său, prim-ministrul s-a arătat nemulţumit de prestaţia unor miniştri în prima săptămînă de activitate. El a spus că membrii executivului sînt de negăsit în timpul orelor de lucru. Ministrul Finanţelor Mihai Manole a fost învinuit de faptul că nu a efectuat controlul utilizării mijloacelor financiare în mărime de 410 milioane lei destinate sectorului electro-energetic.

Braghiş a adus învinuiri grave Ministerului Afacerilor Interne, declarînd că această instituţie protejează comerţul ilicit de ţigări de import. Referindu-se la proporţiile contrabandei cu ţigări, priemierul a spus că pe parcursul anului curent la bugetul de stat au fost percepute accize şi plăţi pentru licenţierea importului de ţigări în valoare de doar 2 milioane 800 000 lei, în condiţiile în care 50 la sută din ţigările comercializate pe piaţa internă vin de peste hotare. Pentru comparaţie, Combinatul de Tutun din Chişinău a vărsat la buget 120 milioane de lei pentru comercializarea produselor de tutungerie pe piaţa internă. În acelaşi context, premierul Dumitru Braghiş a spus că Inspectoratul Fiscal, urmărind anumite interese, tergiversează aplicarea legii privind patenta de întreprinzător.

Premierul a apreciat că evaziunea fiscală este un fenomen ordinar pentru economia Republicii. Braghiş a constatat că agenţii economici nu pot face faţă poverii fiscale. Din această cauză ei preferă să dea mită decît să achite impozitele, proporţiile economiei subterane ridicîndu-se la 60% din economia Republicii. Prim-ministrul a amintit că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a reduce impozitele. Pe de altă parte, el a cerut Ministrului Justiţiei, Valeria Şterbet, să efectueze „o analiză a legislaţiei în vigoare în scopul depistării tuturor actelor normative care constituie o sursă de venituri ilicite sau care creează condiţii favorabile corupţiei şi protecţionismului”.

Dumitru Braghiş s-a referit şi la situaţia economiei la sfîrşit de an. El a menţionat că deficitul bugetar în anul curent a ajuns la 500 milioane de lei, iar inflaţia va atinge cota de 40%. Produsul intern brut este în scădere cu 4% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, datoria externă s-a ridicat pînă la 1 miliard 279 milioane de lei, iar cea internă la 2 miliarde lei, sumă comparabilă cu un buget de stat anual. În final, premierul a cerut membrilor Guvernului să depună toate eforturile în scopul realizării programului de guvernare. El a declarat: „Trebuie să demonstrăm că ţara are nevoie de noi. Numai aşa vom putea combate opinia preconcepută că sîntem o echipă provizorie”. Tot aici Dumitru Braghiş i-a averizat pe membrii Cabinetului că miniştrii care nu vor corespunde rigorilor sau vor manifesta iresponsabilitate vor fi demişi.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG