Linkuri accesibilitate

Opoziţia iraniană demonstrează de "Ashura"


Cel puţin opt protestatari îşi pierd viaţa în cursul ciocnirilor cu forţele de securitate

Opoziţia şi alte surse neoficiale relatează că ciocnirile dintre demonstranţii anti-guvernamentali şi forţele de ordine din Iran s-au soldat cu moartea a cel puţin 8 protestatari. Printre victime se pare că se află şi nepotul liderului opoziţiei Mir Hossein Musavi, Seyed Ali Musavi.

Site-ul „Rahe Sabz” relatează că trei protestatari au fost ucişi pe strada Enghelab din centrul Teheranului. Totodată, site-ul „Jaras”, reluat de agenţia Reuters, a relatat că „cel puţin patru demonstranţi au fost ucişi la Tabriz în nordvestul Iranului.

Site-ul „Parlimannews” care are legături cu fracţiunea reformistă din parlament, a relatat că Seyed Ali Musavi, nepotul liderului opoziţiei, şi-a pierdut viaţa în cursul unei confruntări cu forţele de securitate. Ştirea a fost confirmată de un consilier al liderului opoziţiei, care a fost contactat de un jurnalist al postului de radio Farda.

Intervievat în cursul după-amiezii de către un reporter Reuters, şeful poliţiei de la Teheran a afirmat că „pînă în acest moment nu s-au înregistrat victime în cursul demonstraţiilor”.

Actele de violenţă din cursul zilei de 27 decembrie survin cu ocazia uneia din cele mai sfinte zile din calendarul şiit: Ashura, ziua de comemorare a martirajului Immamului Hussein în secolul al şaptelea.

Acţiunile de protest de astăzi survin la şapte zile de la moartea Ayatollahului disident Hossein Ali Montazeri care este considerat părintele spiritual al mişcării de opoziţie conduse de Mir Hossein Musavi şi Mehdi Karrubi.

Autorităţile iraniene au interzis ziariştilor străini să relateze despre evenimentele de astăzi şi au supus presa locală unei cenzuri stricte.
XS
SM
MD
LG